Minister i grønlændervending: Ingen er blevet købt eller solgt

16x9
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) beklager nu udtalelse om, at regeringen skulle have 'købt en grønlænder' i forbindelse med en aftale indgået med den grønlandske politiker Aleqa Hammond. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Karsten Lauritzen beklager nu sin udtalelse om, at regeringen har ’købt en grønlænder’. Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt, siger han.

- Jeg beklager min forkerte formulering. Naturligvis er ingen blevet købt eller solgt.

Sådan lyder det nu fra skatteminister Karsten Lauritzen (V), efter han er blevet kritiseret for en udtalelse i forbindelse med nytårkuren i Venstres vælgerforening i Lemvig. 

- Vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål. Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt, sagde han ifølge Folkebladet Lemvig.

Bemærkningen faldt i snak om det grønlandske folketingsmedlem Aleqa Hammond, tidligere socialdemokrat, som er blevet løsgænger, og nu har meldt sig på højrefløjen, efter hun blev gjort til formand for Folketingets Grønlandsudvalg.

- Der er tale om en velkendt sag om at tage et fornuftigt hensyn til den parlamentariske situation. Men det berettiger selvfølgelig ikke den usmarte formulering, som jeg ikke skulle have brugt. Jeg beklager, hvis nogen er blevet stødt. Det var ikke hensigten, udtrykker Lauritzen i en skriftlig kommentar til TV 2.

Noget for noget i politik

Aleqa Hammond blev formand for Grønlandsudvalget midt i december efter flere måneders drøftelser, fortalte Venstres gruppeformand Søren Gade.

Hammond var ellers socialdemokrat, men efter hun blev løsgænger, øjnede Venstres altså en mulighed. Hun overtog formandsposten i udvalget fra Venstres Marcus Knuth.

- Det er måske lidt unaturligt, at vi giver posten væk. Men jeg synes, at det er naturligt, at udvalgsformanden er en repræsentant fra Grønland. Men det er klart, jeg er heller ikke komplet idiot. Jeg forærer jo ikke en formandspost væk for ingenting, sagde han til Ritzau.

Aftalen var Søren Gades ord indgået 'i respekt for det grønlandske folk':

- Hun arbejder hårdt for grønlandsk selvstændighed og mener ikke, at Danmark skal blande sig i grønlandske forhold. Og den samme holdning har hun om grønlandsk indblanding i Danmark.