Hønge: Ministers grønlænder-udtalelse er grotesk

16x9
SF's grønlandsordfører Karsten Hønge kritiserer skatteminister Karsten Lauritzens udtalelse om, at Venstre har 'købt en grønlænder'. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Karsten Lauritzens udtalelse om, at Venstre har ’købt en grønlænder’ er grotesk på mere end én måde, mener SF's Karsten Hønge.

At stemmer er til salg i politik har Venstres skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu endeligt understreget med en udtalelse til nytårskur i Lemvig.

Udtalelsen kom kort tid efter, at grønlandske Aleqa Hammond blev formand for Grønlandsudvalget midt i december. Hammond var ellers socialdemokrat, men efter hun blev løsgænger øjnede Venstres altså en mulighed for at få hende over i højre siden af Folketinget. Og det fik de så med formandsposten for udvalget.

- Vi har sikret os stemme 91 ved at købe en grønlænder. Et af de grønlandske mandater har vi gjort til formand for Grønlandsudvalget mod, at hun så ikke stemmer mod regeringen i afgørende spørgsmål. Så må vi bare håbe, der ikke er nogen, der byder mere på et tidspunkt, lød det fra Karsten Lauritzen ifølge Folkebladet Lemvig.

Udtalelsen møder nu kritik på flere punkter:

- Lauritzens udtalelser er groteske, og reducerer politik til en usmagelig blanding af magtpolitik og plat købmandsskab. Lige tilsat lidt gammelkolonial arrogance, siger SF’s grønlandsordfører, Karsten Hønge.

'Det er pinligt for Danmark og Grønland'

Forløbet omkring Aleqa Hammonds skifte fra den ene blok til anden får heller ikke ros hos SF’eren.

Lauritzens hånende udtalelser gør sagen endnu værre.

Karsten Hønge, SF’s grønlandsordfører

- Udtalelserne kommer oven på et forløb, hvor den grønlandske befolkning er blevet snydt, så vandet driver. Et medlem af Folketinget skifter rød ud med blå for egen vindings skyld, og principløsheden står tilbage. Pinligt for både Grønland og Danmark, og Lauritzens hånende udtalelser gør sagen endnu værre, siger Karsten Hønge.

Folketingets andet grønlandske medlem er heller ikke imponeret over hverken Aleqa Hammonds ageren eller Karsten Lauritzens udtalelser.

- Det er en uheldig udtalelse fra Karsten Lauritzen. Det er ikke særlig respektfuldt at sige, at man har købt en grønlænder. Min stemme er ikke til salg, men hvad Aleqa gør, må hun selv svare for, siger Aaja Chemnitz Larsen (IA).

DF: Ja, stemmer er til salg

Dansk Folkepartis grønlandsordfører Søren Espersen (DF) kan ikke se noget problem i hverken det ene eller det andet.

- Både Aleqa Hammond og Venstre har fået en god handel. Jeg har aldrig fattet, at man har fire røde nordatlantiske mandater. Jeg har mange gange opfordret dem til at holde med den vindende part, for så får man indflydelse. Så jeg kan godt forstå, at hun har gjort det. Og at Venstre har fundet på det, siger han.

Men hvad med Karsten Lauritzens retorik omkring det?

- Arh, skid med det. Jeg går ikke så meget op i retorik. Og det tror jeg heller ikke, at Aleqa Hammond gør, siger Søren Espersen.

Men Karsten Lauritzen siger jo også, at stemmer i politik er til salg?

- Selvfølgelig er de det. Hvis man får indflydelse, er man klar til at handle i politik. Hvis man vil opnå noget i politik, er man nødt til at forhandle, siger DF's grønlandsordfører.