Pape om løftebrud: Vi er på grænsen til pjat

Justitsminister Søren Pape mener ikke, at man kan klandre hverken ham eller de Konservative for ikke at opfylde partiets valgløfter.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) bliver tirsdag anklaget for løftebrud af Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Inden valget varslede han hårdere forhold for udenlandske kriminelle i danske fængsler: Ingen tv, ingen radio, ingen spil og ingen mulighed for at tjene penge.

Men som ny justitsminister har han nu fremlagt et lovforslag, hvor ikke et eneste af de punkter er med. I stedet vil man nu kun fratage udenlandske kriminelle retten til AMU-kurser. 

- Vi er kommet et stykke ad vejen. De udviste udlændinge kan ikke længere få kurser. Det, vi oprindeligt har spillet ud med, er så ikke længere en del af pakken. Vi tager AMU-kurser fra dem. Udenlandske kriminelle skal vores personale ikke bruge tid på, siger Søren Pape til TV 2.

Du sagde, at det skulle være så hårde forhold, at det skulle rygtes helt til Rumænien. Men det gør det vel ikke, at man fratages et AMU-kursus?

- Så er det godt, at vi er i gang med lige nu at se, om vi kan få pladser i fængler i netop Rumænien, så de kan sendes hjem og afsone. Vi havde en holdning om, at den bare skulle have fuld gas. Men jeg lytter også til Fængselsforbundet, der siger, at det er for vidtgående. Men vi gør forholdene hårdere. Jeg kan ikke bestemme mere, end 90 mandater kan tælle til, siger justitsministeren.

Hvorfor lovede du det så?

- Fordi det var partiets politik.

Så borgerne skal ikke regne med, at det, du lover i en valgkamp, bliver til noget?

- Nu er vi på grænsen, til det, jeg kalder pjat. Vi lovede noget. Vi får ikke det hele igennem. Og jeg er ganske tilfreds med det, vi får igennem.

Endnu et nyt forslag på vej

Dansk Folkeparti vil nu stille et ændringsforslag til regeringens forslag. Og her vil man inkludere alle de punkter, som Søren Pape nu har pillet ud.

- VI har hele tiden ment det samme som de Konservative inden valget. Vi mener det også nu. Det kan gennemføres, hvis der er flertal, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen (S), er uenig i DF’s forslag og Papes oprindelige ide om at forbyde eksempelvis tv. Men derfor er Søren Pape alligevel forkert på den, mener hun.

- Det er løftebrud. Men vi vil hellere sende dem hjem til afsoning. Går de ned med flaget her, så hænger vi på dem endnu længere tid, siger hun om potentielt hårdere forhold for udenlandske indsatte.