BLOG: Slet din Twitter-konto, Donald Trump

BLOG: Hvis der ikke skal mere til end kritik fra en "overvurderet" skuespiller til at få Trump op i det røde felt, går USA en usikker fremtid i møde.

Efter Donald Trumps valgsejr var der mange, der med spænding ventede på at se 'den sande Donald Trump'. Ville Trump fortsætte med at være Twitterkonge og affyre verbale 140-tegnsmissiler fra sit palæ i Trump Tower? Eller ville valgsejren resultere i en mere præsidentiel udgave af Trump, der som lovet ville arbejde for at samle en splittet nation (og affinde sig med, at man som amerikansk præsident også skal kunne agere skydeskive for millioner af frustrerede amerikanere)?

Den seneste fejde mellem Trump og skuespilleren Meryl Streep tyder på, at USA's 45. præsident hellere vil beholde titlen som Twitterkonge end at prøve at samle en splittet nation. Faktisk er det forbløffende, at min 15 måneder gamle datter øjensynligt allerede går i større sko end Donald Trump.

Sjovt nok raser meget af diskussionen i Trump-Streep-fejden om, hvorvidt Meryl Streeps udtalelser kommer til at ændre det store. Dertil kan man spørge, hvornår det blev en forudsætning for at ytre sig, at ens ytringer kommer til at ændre det store? Skulle dette være tilfældet, kan flertallet af menneskeheden – overtegnende inklusive - godt stoppe med at ytre os fra nu af.

Andre spørger, hvorvidt Meryl Streep egentlig burde havde holdt sig fra at kommentere Trumps gøren og laden. Igen kan man spørge sig selv, hvorfor Streep da skulle have undladt at påpege noget, hun finder uacceptabelt? I dette tilfælde at Trump efterabede en handicappet reporter (og nej, der er ikke tale om fake news, kære Trump-discipel). Gælder Meryl Streeps ytringsfrihed ikke i samme grad som alle andres, bare fordi hun er en Hollywoodkendis?

Meryl Streep vælger selvfølgelig fuldstændig selv, hvad og hvornår hun vil udtale sig om. At det næppe kommer til at ændre det store, er sagen uvedkommende. Donald Trump og Meryl Streep er medlemmer af to forskellige ekkokamre. Meryl Streep er en del af den øst- og vestkystelite, som mange af Trumps hvide arbejderklasse er ak så trætte af og (også) stemte imod den 8. november. For Streep og hendes progressive venner er Donald Trump ondskaben selv. I deres respektive meningsghettoer vil Trump og Streep dermed blive hyldet af deres tilhængere. Ingen overraskelse der.

Det, der er mere tankevækkende i Trump-Streep-fejden er, i hvor små sko Donald Trump går. Der skal åbenbart ikke mere til end en tale fra ”en af de mest overvurderede skuespillerinder i Hollywood” (som Trump beskrev Streep på Twitter) til at få Trump til at fare i flint på sociale medier. Hvor småt kan det blive? Fortsætter Trump ned af den vej, skal det nok blive en fest at følge Trumps reaktion, når han alvor bliver provokeret af russerne, nordkoreanerne, iranerne eller kineserne.

Et nyt år giver som bekendt anledning til nytårsforsæt. Her er mit til Donald Trump (jeg er ikke den første, der ytrer dette ønske; både Hillary Clinton og Donald Trumps kone Melania ytrede et lignende ønske sidste år): Slet din Twitter-konto, gå i større sko og vis lidt klasse, snart-præsident Trump.