Forældre skal betale børnebidrag til bortførte børn: - Det er fuldstændig uacceptabelt

16x9
Pernille Rosenkrantz-Theil (S) mener, at det er ”fuldstændig uacceptabelt” at danske forældre til bortførte børn skal betale børnebidrag. Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

Det møder kritik fra DF og S, at andre lande kan dømme danske forældre til bortførte børn til at betale børnebidrag.

Når et barn bliver bortført fra Danmark, typisk af den ene forælder, risikerer den efterladte far eller mor at blive dømt i udlandet til at betale børnebidrag til bortføreren, skriver Jyllands-Posten. 

Det er ”fuldstændig uacceptabelt”, lyder det fra Socialdemokratiets socialordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil.

- En forælder til et bortført barn, der har forældremyndigheden efter dansk ret, skal aldrig kunne dømmes til at betale børnebidrag. Det duer simpelthen ikke, siger hun. 

Pengene følger barnet

Hvis det bortførte barn befinder sig i et land, der som Danmark er en del af EU eller Haager-konventionen af 1973, anerkender Danmark som udgangspunkt den udenlandske dom om børnebidrag. Pengene følger barnet, forklarer Caroline Adolphsen, lektor i familieret på Aarhus Universitet: 

- Det er ligegyldigt juridisk set, om barnet er bortført af sin forælder. Børnebidraget skal sikre barnets forsørgelse, så det for eksempel ikke går sultent i seng.

Hun vurderer, at det omvendt kan krænke børnenes retssikkerhed, hvis de ikke kunne få børnebidrag under en bortførelse. 

- Barnet kan jo ikke gøre for, at det bliver bortført. Hvis man ser det fra et børneperspektiv, vil det være et dobbelt overgreb, hvis man også straffer det økonomisk, siger hun til Jyllands-Posten.

DF: Børnebidrag belønner den kriminelle

Sådan ser Dansk Folkeparti ikke på det. Partiets børne- og familieordfører, Pernille Bendixen, kalder det ”uhørt” og mener, at børnebidraget ”belønner den kriminelle”.

- Det er ulovligt at bortføre et barn, uanset hvordan man vender og drejer det. Det skal den anden forælder ikke straffes for. Det er helt urimeligt, siger hun.

Hun mener, at det giver et "rimelig godt incitament" til at bortføre børn.

- Når man så har begået den ulovlige handling, får man også penge for det. Det er nærmest at opfordre til at bortføre et barn, siger hun. 

DF-ordføreren har bedt børne- og socialminister Mai Mercado (K) om at undersøge, om en løsning kan være at lave en tillægslov til Haager-konventionen. 

Ministeren afviser at kommentere sagen med henvisning til, at hun forhandler med Folketingets partier om at tiltræde en version af Haager-konventionen fra 2007. En version, der som udgangspunkt ikke ændrer den nuværende praksis.

Foreningen Far: Bringer langt flere danske børn i fare

Foreningen Far går ikke ind i enkeltsager, men i forhold til JP’s historie er den kun ét eksempel og toppen af isbjerget, lyder det fra foreningens formand Jesper Lohse:

- Belønner man forkert adfærd, opnår man forkert adfærd og bringer langt flere danske børn i fare. Så nej det her er bestemt ikke i danske børns tarv.

- Der er tale om endnu et af hundredvis af eksempler af svigt i Socialministeriet, som er koordinationsansvarlig for familielovgivningen og for at informere danske folketingspolitikere korrekt og rettidigt. Det her ødelægger børn og borgere – og skaber en negativ spiral i forældresagerne. Der findes ingen undskyldning, siger Jesper Lohse til TV 2.