Minister: Ny lov skal stoppe penge til syrienkrigere

Der skal øjeblikkeligt sættes en stopper for udbetaling af offentlige midler til syrienkrigere. Regeringen fremsætter nyt lovforslag efter nytår.

Det er fuldstændig uacceptabelt, at man kan hæve eksempelvis kontanthjælp, mens man befinder sig i Mellemøsten og kæmper for Islamisk Stat.

Sådan lyder meldingen fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der vil fremsætte et nyt lovforslag efter nytår. Detaljerne i forslaget vil han dog endnu ikke ud med.

Det kommer efter Ekstra Bladet i dag kan afsløre, at 36 danskere har modtaget kontanthjælp, mens de har været afsted og deltage i konflikten i Syrien.

-  Det skal der sættes en øjeblikkelig stopper for. Flere af dem, der har fået ydelserne, har været væk i flere måneder uden at kommunerne har opdaget det. Og det skal der rettes op på, siger Troels Lund Poulsen.

Derfor vil han straks efter nytår fremsætte et lovforslag, der skal lukke ned for udbetalingerne til dem, der rejser i hellig krig og ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Og hvis kommunerne ikke selv formår at rette op på kontrollen med syrienkrigere, vil han overveje, om der også her skal gøres yderligere. Kun én af bedragerne er blevet politianmeldt.

- Jeg mener ikke, at det er en ministers rolle at politianmelde folk, men med den nidkærhed vi normalt jagter socialt bedrageri, er det mærkeligt, at man ikke så finder anledning til at anmelde langt flere. I min verden er det værre end almindeligt socialt bedrageri, siger han.

OVERBLIK: Evakuering af det østlige Aleppo
2016
Onsdag 14. december
Forhandling om evakuering
Tyrkiet og Rusland ​forhandler en aftale om en evakuering af Aleppo i kraft af en våbenhvile. Aftalen blev dog aldrig til virkelighed, da våbenhvilen bliver brudt.
Onsdag 14. december
Aftale på plads
Såret, Aleppo. BULENT KILIC / Scanpix Denmark
Onsdag aften falder en ny aftale på plads. Det betyder en våbenhvile gældende fra torsdag, mens civile og sårede evakueres.
Torsdag 15. december
Konvoj i bevægelse
Torsdag morgen omkring klokken 08.00 kommer de første meldinger om, at den første konvoj af sårede fra den oprørskontrollerede del af Aleppo sætter sig i bevægelse.
Torsdag 16. december
Meldinger om angreb
Allerede 08.45 torsdag morgen er der meldinger om, at konvojen af ambulancer bliver beskudt af regeringsstyrker. I løbet af dagen fortsætter evakuering dog.
Fredag 17. december
8000 reddet ud
Klokken 07.00 fredag morgen oplyser tyrkiske embedsmænd, at tæt på 8000 er evakueret fra den belejrede del af Aleppo.
Fredag 17. december
Putin ønsker våbenhvile
Putin SPUTNIK / Scanpix Denmark
Den russiske præsident, Vladimir Putin, siger, at næste skridt bliver at få en national våbenhvile i Syrien. Som det var tilfældet i Aleppo, skal forhandlingerne foregå mellem Rusland og Tyrkiet - og uden USA.
Fredag 17. december
Evakuering indstilles
Evakueringsbusser GEORGE OURFALIAN / Scanpix Denmark
Fredag omkring klokken 10.00 bliver evakueringen indstillet, da den libanesiske milits Hizbollah, som er allieret med den syriske regeringshær, blokerer vejen ud af det østlige Aleppo, fordi en gensidig evakueringen i to landsbyer andre steder i Syrien ikke var sat i gang.
Lørdag 17. december
Oprørere melder om ny aftale
Lørdag morgen meddeler Syriske oppositionsfolk igen om en ny aftale, der skal sikre komplet evakuering af områder i det østlige Aleppo.
Lørdag 17. december
Regeringen bekræfter aftale
En regeringskilde bekræfter til Reuters, at Aleppo kan evakueres mod evakueringen af andre belejrede byer, som oprørere kontrollerer.
Søndag den 18. december
Busser kører ind i Aleppo for at genoptage evakueringer af borgere i det østlige Aleppo, oplyser Syriens statslige medier ifølge Reuters.

Ministeren skal i samråd

Det er ikke kun ministeren, der er forarget. Partier fra både højre- og venstrefløjen har haft travlt med at kritisere i skarpe vendinger, at 36 personer har modtaget enten kontanthjælp eller dagpenge – samtidig med at de har draget i krig i Syrien.

Hos Socialdemokratiet erklærer man, at ministeren skal i samråd om sagen efter nytår. En medlding der dog kom, inden ministeren meldte ud, at han er på vej med et lovforslag.

 Med beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensens ord, så er det ’fuldstændig vanvittigt’, at de 36 personer har fået offentlige penge udbetalt.

- Jeg bliver fuldstændig harm over, at nogle kæmper dén krig og samtidig får kontanthjælp. Det går ikke. Det må vi stoppe. Så må ministeren træde i karakter og sørge for det ikke sker igen. Det må ikke ske, og så må det være op til ministeren at komme med et modsvar, siger Leif Lahn Jensen.

I alt har kommunerne rejst krav om tilbagebetaling af i alt 672.000 kroner – fordelt på 29 personer. Det fremgår af aktindsigten fra Beskæftigelsesministeriet, som TV 2 også er i besiddelse af.

Kun i ét tilfælde er en person blevet anmeldt for socialt bedrageri. Ministeren selv mener ikke, at ’det er en ministers rolle at politianmelde folk’. Men han finder det underligt, at man ikke har politianmeldt flere.

Det undrer også Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted.- Jeg synes ikke det er nok, der er blevet anmeldt. De snyder jo det offentlige, når de tager til Syrien. Uanset hvad de så hedder, så er det jo bedrageri, fordi de har fået kontanthjælp på et forkert grundlag, siger Bent Bøgsted.

Det er nærmest hele vejen rundt om det politiske spekter, at forargelsen falder politikerne for brystet. Også beskæftigelsesordfører for SF, Karsten Hønge, kalder det ’fuldstændig forkasteligt’.

- Det er klart, at man skal stå til rådighed for det danske arbejdsmarked, når man modtager kontanthjælp, så derfor skal man selvfølgelig ikke rejse til udlandet, og man skal da slet ikke rejse et sted hen, hvor man deltager i sådan noget, siger han Ekstra Bladet.