EU: Der er ikke nok styr på grænsekontrollen i Københavns Lufthavn

16x9
Sikkerheden i Kastrup Lufthavn er ikke tilfredsstillende mener EU efter uanmeldt visit. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Danmark

Danmark får nu at vide fra Bruxelles, at der er flere huller i den danske grænsekontrol i Københavns Lufthavn.

Mens statsminister Lars Løkke Rasmussen så sent som onsdag kritiserede, at der ikke er styr på EU’s ydre grænser, får Danmark nu selv at vide fra Bruxelles, at der er flere huller i den danske grænsekontrol i Københavns Lufthavn i Kastrup. Det skriver Jyllands-Posten.

Efter et uanmeldt kontrolbesøg i lufthavnen har EU-Kommissionen netop sendt 13 henstillinger til Danmark om problemer, som politiet skal løse for at sikre en effektiv kontrol med de mere end syv millioner passagerer, der årligt rejser ind og ud af det grænseløse Schengen-område via lufthavnen i Kastrup.

EU indskærper blandt andet, at Danmark - som en del af kampen mod illegal indvandring og Syrien-krigere - hurtigt skal indføre et elektronisk passagerinformationssystem (API), der gør det muligt at indsamle passageroplysninger fra flyselskaber og samtidig kontrollere passagererne i Schengen-databaserne, før de rejser mod Danmark.

Evalueringen fra EU afdækker blandt andet også tekniske problemer med systemet, som indsamler fingeraftryk i paskontrollen, ligesom Danmark fremover bør sikre bedre uddannelse af personalet i at afsløre falske dokumenter, skriver Jyllands-Posten.

- Dette betyder, at vores Schengen-grænse i Kastrup har stået mere eller mindre åben. Hvis politiet ikke får registreret fingeraftryk rigtigt og effektivt kontrollerer falske rejsedokumenter, er det problematisk, siger Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor ved juridisk institut på Syddansk Universitet.

Samråd på vej

Retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF) kalder det en ’en skandale’, at Danmark ikke selv overholder alle forpligtigelser til at bevogte de ydre Schengen-grænser, og han vil derfor kalde justitsminister Søren Pind i samråd.

Rigspolitiet bekræfter, at Danmark har fået 13 henstillinger, men afviser, at grænsekontrollen ikke er effektiv nok. Ifølge Per Fiig, centerchef for Nationalt Udlændingecenter, er politiet i gang med at styrke kontrollen og løse de problemer, som EU peger på.

 - Vi ser evalueringen som en række anbefalinger til, hvordan vi kan styrke kontrollen yderligere og gøre grænsekontrollen endnu mere robust, og det arbejder vi intenst med at få implementeret og komme på plads med hurtigst muligt, siger Per Fiig til Jyllands-Posten.

Integrationsminister Inger Støjberg siger, at ’der er styr på grænsekontrollen i Danmark’, og hun mener ikke, at man på nogen måde kan sammenligne henstillingerne til Danmark med kritikken, som Grækenland har fået for ikke at have styr på EU’s ydre grænser.

- I Grækenland er tusindvis af migranter og flygtninge kommet ind og gået videre op gennem Europa, siger Støjberg til Jyllands-Posten.