Messerschmidt smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse

Europaparlamentsmedlem Morten Messerschmidt smides ud af Dansk Folkepartis magtfulde koordinationsudvalg.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt træder ud af partiets koordinationsudvalg. Det siger Kristian Thulesen Dahl tirsdag aften.

Det sker efter en række sager om tvivlsom brug af EU-støttemidler.

- Nu er der kommet sager frem igen, og nu siger jeg klart og tydeligt: Vi kan jo ikke blive ved med at se på det her. Vi skal have ryddet op, siger partiformanden til TV 2.

Koordinationsudvalget er Dansk Folkepartis mest magtfulde organ.

Udvalget udgøres af formand Kristian Thulesen Dahl, næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.

Partiformand: Må tage konsekvenserne

Dansk Folkeparti meddelte tidligere tirsdag for anden dag i træk, at man er klar til at betale yderligere penge tilbage til EU. Sammenlagt 500.000 kroner.

Og nu vil Kristian Thulesen Dahl helt til bunds i sagen.

- Indtil videre gør vi det på den måde, at Morten Messerschmidt udtræder af vores ledelse. Og de undersøgelser, der så må pågå, de må pågå. Og så må vi tage konsekvenserne af de resultater, der kommer, siger han.

Støttekroner til studieture og DF-annonce

Partiet er i øjeblikket i gang med at gennemgå alle sager om EU-støtte, som er blevet givet gennem det skandaleramte europæiske parti MELD, hvor Morten Messerschmidt (DF) en overgang var formand. 

Konsekvensen falder dog med det samme for Messerschmidts vedkommende. 

Dansk Folkeparti har oplyst til TV 2, at EU-støttekronerne blandt andet er gået til medietræning af flere Dansk Folkeparti-politikere, en bustur for frivillige DF-kampagnefolk til Bruxelles og en DF-annonce, der blev indrykket i gratisavisen Metroxpress.

Morten Messerschmidt oplyser til TV 2, at han ikke ønsker at udtale sig om sagen i aften. 

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt
2012
Meld blev grundlagt
Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 
Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.
Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.
Feld blev grundlagt
Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.
Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.
Feld står for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.
Morten Messerschmidt i ledelsen
Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.
2014
25. Maj
Morten Messerschmidt får stort valg
Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.
Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.
November
Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse
Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.
De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.
2015
13. oktober
Rikke Karlsson melder sig ud af DF
Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.
Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i både partiet og fonden. 
Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det får hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.
Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:
- Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.
31. december
Meld og Feld lukker
Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.
2016
9. maj
DF skal betale misbrugte midler tilbage
Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.
Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.
Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.
18. august
Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt
Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.
Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.
I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.
24. august
Messerschmidt trækker sig som DF-formand
Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.
Han fastholder dog, at både Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.
24. august
Rikke Karlsson fastholder sag
Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl får ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.
Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.
12. september
Vistisen bliver ny gruppeformand
Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op på procedurerne i partiet.
 
15. oktober
EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder
DF's Kristian Thuelsen Dahl (th) og Peter Skraarup (tv) på partiets sommergruppemøde i Skagen onsdag d. 5. august 2015. Cathrine Ertmann / Scanpix
Over to år - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fået i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 
17. oktober
Første politiker afhøres
EU’s antisvindelenhed Olaf påbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.
17. oktober
DF betaler 200.000 kroner tilbage
Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.
18. oktober
Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse
Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl også næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.