Støjberg vil afvise flygtninge ved grænsen og sende flere hjem

16x9
Udlændingeminister Inger Støjberg vil nu stramme udlændingepolitikken yderligere. Foto: Simon Læssøe / Scanpix

Flere skal hjemsendes, Danmark vil afvise nye kvoteflygtninge - og en ny nødbremse skal kunne aktiveres, foreslår regeringen.

Antallet af asylansøgere er faldet drastisk.

Regeringen forventer ikke længere 25.000 flygtninge i år – men i stedet 10.000. Men det får alligevel regeringen til at stramme op med et nyt udlændingeudspil, som udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil præsentere senere tirsdag.

- Situationen er markant bedre end den var. Det frigør penge, men 10.000 er også for mange. Derfor lancerer regeringen i dag et omfattende udlændingeudspil, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på pressemødet om 2025-planen i Statsministeriet tirsdag formiddag.

Via det, regeringen kalder en nødbremse, skal Danmark fremover kunne afvise asylansøgere ved grænsen. Den vil regeringen hive i, hvis der atter kommer situationer som i september sidste år, hvor der med statsministerens ord ”gik hul på Europa”, og der kom i omegnen af 25.000 flygtninge til landet.

Flere hjemsendelser

Reglerne for at få opholdstilladelse i Danmark skal også strammes, så udlændinge, der ikke har et lovligt opholdsgrundlag i Danmark, i højere grad end i dag, skal sendes hjem.

- Regeringen vil derfor intensivere indsatsen med udsendelse og hjemsendelse af afviste asylansøgere og illegale udlændinge, så det sker hurtigere og mere effektivt. Og samtidig vil vi gøre repatrieringsordningen mere attraktiv, så udlændinge tilskyndes til at vende tilbage til deres hjemland, skriver regeringen i 2025-planen.

Opgør med konventionerne

Danmark skal desuden sige nej til flere kvoteflygtninge i 2016. Med henvisning til de mange asylansøgere, som Danmark har modtaget i de senere år, vil regeringen skubbe den resterende del af kvoten til kommende år.

- Regeringen ønsker, at den fremtidige kvote fastsættes under hensyntagen til, hvor mange asylansøgere der kommer til Danmark. Et lavt antal asylansøgere giver bedre mulighed for at modtage kvoteflygtninge, skriver regeringen i planen.

Og endelig er der flygtningekonventionerne. Dem vil regeringen fortsat overholde, men, skriver man i planen:

- Der er behov for at se kritisk på den praktiske fortolkning af konventionerne. Regeringen vil arbejde for, at konventionerne bliver ført tilbage til kernen af de oprindelige beskyttelseshensyn.

De flygtninge, der kommer til Danmark skal opføre sig ordentligt, mener regeringen. Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg signalerede tidligere på måneden, at hun er klar til at stramme reglerne for at forhindre nye overfald på landets asylcentre. Det er kommet med i planen.

- Mennesker, som kommer hertil for at søge vores beskyttelse, skal selvfølgelig overholde vores love og regler. Samtidig skal myndighederne have de rette værktøjer til at reagere, hvis det bliver nødvendigt, hedder det.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) uddyber planerne på et pressemøde klokken 14 i Finansministeriet.