DF vil hjemsende flygtninge

16x9
Martin Henriksen Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

DF vil tvangshjemsende flygtninge. "Interessant", siger Venstre. S siger nej.

Efter lang tids politisk fokus på at begrænse tilstrømingen af asylansøgere er tiden nu kommet til at sende flere udlændinge ud af Danmark. 

Det mener Dansk Folkeparti, der med et konkret udspil bl.a. ønsker at ændre lovgivningen, så flere personer med tildelte opholdstilladelser kan tvangshjemsendes. Det skriver Berlingske fredag. 

Helt konkret vil det største parti i blå blok pålægge myndighederne at gennemgå opholdstilladelser gennem de seneste ti år med henblik på at inddrage tilladelser for udlændinge med flygtningestatus, hvis det eksempelvis er muligt at sende dem til et område i hjemlandet, hvor der ikke er krig. 

- Det handler om, at folk er kommet hertil og har fået en opholdstilladelse som flygtning, og den er som udgangspunkt midlertidig, men realiteterne er, at mange bliver her permanent, fordi man er for dårlig til at følge op på at få dem sendt hjem igen. Der er i dag nogle meget restriktive beskrivelser af, hvornår man kan sende folk tilbage, og derfor skal det gøres meget klart, at hvis der er et sted i landet, hvor man kan bo, også selv man ikke oprindeligt kommer lige præcis derfra, skal man have inddraget sin opholdstilladelse og sendes tilbage sammen med familien, siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen til Berlingske. 

V: Interessant

I regeringspartiet Venstre kalder man udspillet »interessant«. 

- Hjemsendelse er et emne, vi allerede prioriterer højt, og vi hjemsender eksempelvis allerede til visse dele af Afghanistan. Men kan der komme nye boller på suppen, kigger vi meget gerne på det. Vi glæder os over alle initiativer, der kan bidrage til færre flygtninge i Danmark, siger partiets udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth.

 Socialdemokraterne er afventende, men partiet er indstillet på at medvirke til, at flere udlændinge med opholdstilladelse kan hjemsendes, oplyser retsordfører Trine Bramsen.

-  Bliver der fred i det område, som er grundlag for, at man har en midlertidig opholdstilladelse, skal man selvfølgelig sendes tilbage. Også selv om hele landet ikke er stabilt. Vi har en forventning om, at der løbende bliver foretaget en sådan vurdering, og kan man stramme op inden for gældende konventioner, så flere kan blive sendt hurtigere hjem, medvirker vi gerne til det, siger hun. 

Dermed kan der blive tale om at sende udlændinge tilbage, efter at de har været i Danmark i adskillige år, medgiver Trine Bramsen.