Alternativet forsvarer omstridt kandidat: Han er blevet klogere

16x9
Mohammad Sabah Ahmad Foto: Kim Haugaard / Scanpix

Mohammad Sabah Ahmad vil kæmpe for ytringsfrihed og homoseksuelles rettigheder, forsikrer hans nye parti.

Kritikken hagler ned over Alternativet, efter at partiet har valgt at opstille Mohammed Sabah Ahmad som ny folketingskandidat i Østjylland.

Mohammad Sabah Ahmad var i en kort periode i 2014 talsmand for den omstridte aarhusianske moské Grimhøjmoskéen, der er kendt for sine ekstremistiske budskaber.

Men kredsformanden for Alternativet i Østjylland, Birgit Hageneier, afviser, at Alternativet er naive, når de lader den tidligere talsmand stille op.

- Jeg mener ikke, at vi er naive. Vi tror på, at folk kan blive klogere, og vi er også villige til at tilgive. Mohammed er den første til at erkende, at han har begået nogle fejl, siger hun.

En ung, reflekteret mand

Birgit Hageneier beskriver Mohammad Sabah Ahmad som en ung, reflekteret mand.

- Han var talsmand for Grimhøjmoskéen i tre dage, men tog derefter afstand fra de mørkemænd. Hans historie viser, at han er blevet klogere, siger hun.

- Han tager klart afstand fra stening og kvindeundertrykkelse, og han har forsikret os, at han vil kæmpe for ytringsfrihed, religionsfrihed og homoseksuelles rettigheder. Det forventer vi selvfølgelig af alle Alternativets kandidater, siger Birgit Hageneier.

- Jeg anerkender, at stening findes i islam

TV 2 afslørede i dokumentar-serien ”Moskeerne bag sløret” hvordan imam Abu Bilal fra Grimhøj-moskeen blandt andet belærer muslimer om islamiske Sharia-regler for stening og pisk i forbindelse med utroskab.

I den forbindelse udtalte Mohammad Sabah Ahmad til TV 2:

- Hvis imamen har gjort sit job rigtigt, så bør han også have forklaret kvinderne, at der er nogle bestemte rammer inden for islam, men at det ikke alt sammen er noget, der praktiseres i Danmark og andre lande.

Den nyvalgte Alternativet-kandidat uddybede mandag til TV 2:

- Hvis en kvinde kommer og spørger en imam om, hvad straffen ifølge islam er for utroskab, så skal han naturligvis følge koranens ord. Ellers er han hykler. Jeg anerkender, at stening findes i islam, som jeg har valgt som min religion. Jeg kan hverken tilføje eller fjerne noget i islam. Men det er ikke det samme som at sige, at man går ind for stening af kvinder, siger han og uddyber:

- Hvis de bliver spurgt om, hvad deres religion siger, så synes jeg, det er vigtigt, man er ærligt over for den religion, man respræsenterer som imam eller præst. Men jeg siger ikke, man skal følge religionens ord - det er en privat sag, siger Mohammad Sabah Ahmad.

Bortvist fra universitetet

I et længere indlæg på politiken.dk tirsdag fortæller Mohammad Sabah Ahmad også, hvordan han tidligere er blevet bortvist på livstid fra Aarhus Universitet efter at have indtelefoneret en bombetrussel. 

- Vi kan lære af vores fejl, hvis vi giver hinanden lov til det, skriver han blandt andet her.

Det er ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra partiets politiske leder Uffe Elbæk.