Minister: Motorveje er vejen til vækst

En Kraka-analyse viser, at motorveje ikke trækker befolkningsvækst med sig. Alligevel mener erhvervs- og vækstministeren, at motorveje skaber vækst.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) glæder sig over de danske motorveje. De skaber nemlig vækst og beskæftigelse i tyndtbefolkede områder og tiltrækker og fastholder store produktionsvirksomheder.

- Midt- og Vestjylland har været under pres. Derfor er der kommet en motorvej til Herning – og snart kommer også en motorvej til Holstebro. Jeg er ikke i tvivl om, at det betyder rigtig meget, siger han til TV 2.

Tænketanken Kraka har offentliggjort en ny analyse, der viser, at motorveje ikke tiltrækker befolkningstilvækst i landområder som for eksempel Lolland, Esbjerg og Svendborg. Men det er Københavneri. Danmark skal hænge bedre sammen – og motorveje er vejen frem, mener ministeren.

- Jeg stiller mig meget tvivlende over fra Krakas analyse. Regeringen vil have vækst og udviklingsmuligheder i hele Danmark, og så kræver det, at infrastrukturen bliver bedre i nogle af de områder, der er under pres, siger Troels Lund Poulsen.

S: Kraka-analyse er uden hold i virkeligheden

Uanset hvad analysen viser, er motorveje en politisk prioritet, fastholder ministeren. Og Socialdemokraterne støtter regeringen.

- Den rapport lyder meget teoretisk og uden hold i virkeligheden. Min praktiske erfaring siger, at der er mere vækst i Hirtshals end i Hanstholm, og det er motorvejen, som gør hele forskellen, siger Rasmus Prehn, transportordfører hos Socialdemokraterne, til TV 2.

Dog er det ikke alle steder, at motorveje fører til vækst. Man skal ikke være ”alt for firkantet” i den tro, mener transportordfører hos Liberal Alliance.

- Kører du en motorvej igennem Lolland, vil det ikke gøre nogen forskel, men kører du den til de mellemstore provinsbyer er den afgørende. Det er jo ikke et tilfælde, at hver gang man spørger virksomhederne om, hvad der giver vækst, er svaret hver gang: motorveje, siger han til TV 2.

DI: Virksomheder vil have motorveje

Også hos Dansk Industri hylder man motorvejene. Skal det være attraktivt at drive virksomhed over alt i Danmark, skal der være gode trafikale forhold, mener Michael Svane, branchedirektør hos DI Transport.

- I DI's årlige undersøgelse Lokalt Erhvervsklima efterspørger virksomheder i hele landet en bedre infrastruktur, da infrastrukturen har stor betydning for mulighederne for at fastholde og tiltrække arbejdskraft, siger han til TV 2.

Sammen med en aktiv erhvervspolitik, er det opskriften på at skabe vækst og beskæftigelse, lyder det fra DI.