Naturorganisationer: Konservative skal holde fast i grønne ambitioner

Flere grønne organisationer er bekymrede for, at forhandlingerne om en tillægsprotokol til landbrugspakken bliver glemt efter ministerafgang.

Efter Eva Kjer Hansen i går meddelte sin afgang som miljø- og fødevareminister, er det tvivlsomt, om der kommer en tillægspakke, som kan gøre landbrugspakken mere grøn.

Det møder kritik fra grønne organisationer, der - efter røgen er lettet, efter den borgerlige krig er slut - nu er bekymret for, at de grønne ambitioner vil blive glemt.

- Det vigtigste er, at der bliver taget hensyn til miljøet og ikke mindst havmiljøet, og at De Konservative og resten af blå blok forpligter sig til det her, og ikke bare lader som om, at det er ovre, fordi Eva Kjer Hansen er gået af, for det handler for mig ikke om ministeren. Det handler om substansen, siger Gitte Seeberg, der i dag er generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF og i øvrigt er tidligere konservativt folketingsmedlem.

Ikke længere grund til indrømmelser

Efter miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i går måtte træde tilbage efter en række forgæves forhandlinger mellem De Konservative og Venstre om en tillægspakke, så ville statsminister Lars Løkke Rasmussen ikke længere love De Konservative at hæve målsætninger i forhold til den landbrugspakke, der blev vedtaget i Folketinget torsdag.

- Tillægspakken tjente flere formål; at være imødekommende i forhold til nogle politiske ønsker omkring landbrug og naturen, og så genetablere den tabte tillid til Eva Kjer Hansen. Vi er jo ikke kommet i mål med det projekt, sagde Lars Løkke Rasmussen til TV 2 søndag.

Heller ikke Dansk Folkepartis ordfører Rene Christensen ser længere nogen god grund til at forhandle videre med De Konservative om en tillægspakke.

K skal passe på

De Konservatives landbrugsordfører Rasmus Jarlov har siden betonet, at det var vigtigere for partiet at få afsat miljø- og fødevareministeren end at indgå en tillægsaftale til landbrugspakken.

Gitte Seeberg mener dog, at det er vigtigt, at De Konservative holder fast i de grønne ambitioner – både for miljøets skyld, men også for partiets egen skyld.

- Jeg tror, De Konservative skal passe noget på i forbindelse med denne sag, for hvis ikke man kæmper for tillægspakken, så vil det stå noget uklart for vælgerne, hvad det hele har handlet om, selvom de har sagt, at det var forkerte tal, siger Gitte Seeberg.

Dårlige kort på hånden

Hun mener dog, at De Konservative sidder med betragteligt ringere kort på hånden, da partiet selv var med til at stemme landbrugspakken gennem samtlige behandlinger.

- Man har bedre kort på hånden, når man ikke har været nede i salen og trykke på knappen end nu, hvor der bliver sået tvivl om det hele. Ikke desto mindre har De Konservative forpligtet sig kraftigt på denne miljø- og natursag, og derfor tror jeg, at det er afgørende for dem, hvis de skal vinde krigen med Venstre på længere sigt, så er det også vigtigt, at man gør noget for den sag, man har kæmpet for, siger Gitte Seeberg.

Også hos Danmarks Naturfredningsforening er man bekymret over meldingerne om, at forhandlingerne om en tillægspakke nu ser ud til at blive skrinlagt.

- Det er helt afgørende, at en tillægspakke kommer til at indeholde tiltag, der genopretter balancen, så natur og miljø ikke bliver den store taber (efter vedtagelsen af landbrugspakken, red). For det vil det blive, hvis ikke der gøres mere, end det der er blevet vedtaget i Folketinget, siger Ella Maria Bischopp-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.