Hvad er historien bag gylle-gate? Redaktører er rygende uenige

Det var ikke enighed, der prægede panelet, da de i dagens udgave af Presselogen skulle drøfte mediernes dækning af landbrugspakken –gylle-gate.

Børsens chefredaktør Anders Krab-Johansen kaldte Berlingskes dækning af landbrugspakken for useriøs:

- Jeg synes, I har gjort jer skyldige i, at skabe fuldstændig kaos. Det stod klart fra starten at den her pakke var en hjælp til landbruget, som var kriseramt. Det var det, der var hele udgangspunktet. Og så er I inde og kigge på, hvad forskerne synes om det i en fremtid, som ingen kender. Det synes jeg er meget specielt, sagde Krab.

Berlingskes chefredaktør Tom Jensen mente derimod, at der var problemer i Krabs vurdering af Berlingskes journalistik.

- Jeg synes, du har vurderet vores journalistik - og forløbet i det hel taget - ud fra et holdningsmæssigt synspunkt i stedet for ud fra et journalistisk synspunkt. Altså, du ender med at bedømme, det der er et faktuelt forløb ud fra holdningsmæssigt udgangspunkt. Og der synes jeg, at man som chefredaktør skal gøre sig umage med at adskille de to ting.

Presselogen

Presselogen sætter med danske mediechefer i studiet og en NEWS-vært kritisk fokus på pressens dækning af ugens tophistorier. For mediecheferne bliver der også tid til at erkende sine journalistiske synder og fortælle, hvordan man kunne have håndteret overskrifter, nyhedsindslag og artikler bedre.

Presselogen sendes hver søndag kl.10.00 på TV 2 NEWS.

Og det gik helt galt, da de fire chefredaktører skulle gengive, hvad de mener, er den journalistiske historie bag ”gylle-gate”.

Her gav panelet fire helt forskellige svar.

Presselogens vært, Line Ernlund bad panelet om at konkretisere historien i én sætning og lagde ud med Berlingskes chefredaktør Tom Jensen, der svarede:

- Jamen, en minister har brugt rigtig mange kræfter på at få beregnet effekten af en landbrugspakke på en måde, som er problematisk. Det afstedkommer så en politisk krise, som var helt uforudsigelig, da vi lancerede historien.

Ernlund bemærkede, at Tom Jensen måske havde lidt problemer med at skarpvinkle og holde det kort - men det gik ikke meget bedre for Politikens Anne Mette Svane, der desuden havde et helt andet syn på sagen.

- Den her historie handler kort fortalt om, at da Lars Løkke var meget, meget tæt på at blive gået som formand for Venstre, indser han, at han bliver nødt til at etablere en ny alliance med ”landbrugsvenstre”, som han havde mistet. Og det var hele baggrunden for at Venstre gik ud og gik i gang med at formulere denne her landbrugspakke, som jo altså var en del af valgkampen, og som de hurtigt skulle eksekvere på og derfor også er gået til randen på, lød Svanes vurdering af sagens reelle baggrund.

Her bemærkede Presselogens vært igen, at det åbenbart var meget svært at formulere sagens kerne i en kort udgave. Det fik Børsens Anders Krab-Johansen til at stramme op.

- For mig handler det om at de konservative bliver overrasket over, hvad det er, de har vedtaget. Simpelthen.

Jyllands-Postens Pierre Collignon mente, historien var udtryk for blå bloks ”indre blødninger”.

- Det er en lille sag, som ikke burde have forvoldt så store vanskeligheder, sluttede han.