DF fører "frikadelle-krig" ind på Christiansborg

Dansk Folkeparti er parate til at indføre regler om, at der jævnligt skal svinekød på menuen i landets daginstitutioner. Venstre er ikke begejstret.

Der bør med jævne mellemrum stå frikadeller, medister eller svinekoteletter på bordet, når landets vuggestue- og børnehavebørn bænker sig.

Det mener Dansk Folkeparti, som er parat til at gøre det lovpligtigt at servere svinekød i landets daginstitutioner. Forslaget er en reaktion på, at et snævert flertal i Randers Byråd mandag aften besluttede, at kommunens institutioner skal servere gris fra tid til anden.

Et spørgsmål om mangfoldighed

Og ordningen bør udbredes til resten af landet for at sikre mangfoldigheden, mener Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen.

- Grunden til at det her initiativ kommer, det er, at der er nogle daginstitutioner, som ikke har gjort plads til mangfoldighed. Der er nogen, der af uransaglige årsager har vedtaget, at man skal forbyde svinekød. Det er helt ude i skoven, siger han.

Skepsis på Christiansborg

Dansk Folkeparti skal dog ikke nødvendigvis regne med opbakning til partiets forslag på Christiansborg.

Regeringspartiet Venstre mener - i modsætning til Venstre-politikerne i byrådet i Randers - at det skal være op til den enkelte daginstitution at afgøre, om der skal gris på gaflen eller ej.

- Jeg mener på ingen måde, at man fra landspolitisk side skal blande sig i, hvad menuen er i landets institutioner. Jeg er stor tilhænger af, at det træffer man beslutninger om lokalt, fastslår social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V).

SF vil ikke lovgive

Også SF opfordrer til at lade spørgsmålet om svinekød eller ej være en lokal afgørelse - det er ikke op til politikerne at beslutte, om der skal indføres svinekvoter, siger børne- og undervisningsordfører Jacob Mark.

- Det er en diskussion, der skal ligge ude i den enkelte forældrebestyrelse. Det tror jeg sådan set på, at forældrene selv kan diskutere sig frem til en løsning på.

DF: Ingen tvang

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl understreger dog, at partiet ikke vil proppe svinekød ned i halsen på landets børn. Men de skal have tilbuddet, fastslår DF-formanden.

- Det her, det handler jo ikke om at tvinge nogen til at spise noget, de ikke har lyst til at spise. Men det handler om, at institutionerne er forpligtet til at servere det, der svarer til almindelig dansk mad, henover ugen. Det synes jeg er glimrende, forklarer han.