Sårbare veteraner fanget i kommuneslagsmål

16x9

På grund af et hul i loven ender sårbare krigsveteraner, der vil ind på et veteranhjem, som kastebolde mellem kommunerne. Kommunerne slås om, hvem

På grund af et hul i loven ender sårbare krigsveteraner, der vil ind på et veteranhjem, som kastebolde mellem kommunerne.

Kommunerne slås om, hvem der skal betale regningen, når en veteran på offentlig forsørgelse fraflytter én kommune for at bosætte sig på et veteranhjem i en anden. Det fører til usikkerhed om veteranernes forsørgelse, skriver Berlingske.

Der findes veteranhjem i fem af landets kommuner - Aalborg, Holstebro, Allerød, Frederiksberg og Fredericia Kommune.

Som reglerne er i dag, vil de kommuner, hvori veteranhjemmene ligger, overtage omsorgspligten for veteraner, der flytter dertil fra en anden kommune.

Det betyder i praksis, at kommunen med veteranhjemmet eksempelvis skal betale kontanthjælp til den enkelte veteran. Mens den fraflyttede kommune ikke betaler noget.

Særlige regler for veteraner
Reglerne for veteraner adskiller sig dermed fra reglerne på andre områder, eksempelvis når det gælder voldsramte kvinder, der flytter ind på et krisecenter i en anden kommune. Her er det den fraflyttede kommune, der fortsat afholder udgiften til den enkelte borger.

De Konservative med formand Søren Pape i spidsen kræver politisk handling.

- Jeg synes faktisk, det er decideret pinligt for os allesammen, at den her situation er opstået. Der er tale om veteraner, om mennesker, som har set deres liv på spil for, at andre kan leve i fred og frihed, og så er det helt uacceptabelt, at de på grund af tekniske detaljer skal kastes rundt og ende i midten af et økonomisk slagsmål mellem kommunerne, siger Pape Poulsen til Berlingske.

Og socialminister Manu Sareen erkender, at der er et problem og er nu klar til at komme de berørte kommuner til undsætning ved at indføre økonomisk refusion mellem kommunerne.

- Jeg synes, det er meget sørgeligt, at der er det her problem. Veteranerne har sat deres liv på spil for Danmark, fordi vi har bedt dem om det, og så skal de ikke efterfølgende føle sig som en lus mellem to negle, fordi der går paragrafrytteri og kassetænkning i den. Derfor vil jeg gerne sætte mig i spidsen for, at vi får reglerne lavet om, så der fremover vil være en refusion mellem kommunerne, siger Manu Sareen til avisen.

Kommunerne slås om, hvem der skal betale regningen, når en veteran flytter fra veteranhjem i en kommune til en anden. Imens kommer veteranerne i klemme.

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Saturday, February 7, 2015