Bødskov og PET-sagen: Derfor er det ulovligt

Justitsminister Morten Bødskov står i dag foran en kamp for sit politiske liv, men hvorfor er han overhovedet endt i den situation? For en uge siden

Justitsminister Morten Bødskov står i dag foran en kamp for sit politiske liv, men hvorfor er han overhovedet endt i den situation?

For en uge siden forlod Jakob Scharf sin post som chef for PET efter det kom frem, at PET har overvåget Pia Kjærsgaard, og samme sag kan i dag få Morten Bødskov til at forlade sin post som justitsminister, efter at det kom frem, at Morten Bødskov har talt usandt overfor retsudvalget.

Blandt andet har PET haft øjnene på Pia Kjærsgaards kalender, hvilket de ikke har haft ret til, og det er meget problematisk mener advokat med speciale i forvaltningsret, Christian Harlang.

- Vi har nogle regler for, hvordan den slags skal håndteres. Pia Kjærsgaard har nogle menneskerettigheder i form af retten til privatliv, og det kan ikke engang en efterretningstjeneste bryde. Hverken mod hende eller nogle andre, siger Christian Harlang til Go’ Morgen og tilføjer:

- Ved at de læste kalenderen, har de stoppet med møde, som retsudvalget skulle have haft i Christiania, og det må de ikke. De må kun være der som en beskyttende faktor. Hvis der var en fare for Pia Kjærsgaard i Christiania, så må man gå efter reglerne og ikke manipulere med virkeligheden.

Talte usandt til retsudvalget
Ud over at PET ikke har tilladelse til at gå i private kalendere, så talte Bødskov også usandt over for retsudvalget, da deres møde i Christiania blev aflyst. Her blev det først fortalt, at det var på grund af at en politiinspektør ikke kunne komme, hvilket Morten Bødskov efterfølgende har indrømmet var forkert.

- En minister må ikke misinformere. Vi lever i en demokratisk retsstat, og derfor skal al information fra en minister være sandt, siger Christian Harlang og tilføjer:  

- Der er en tendens i vore dage, både i den nuværende og den tidligere regering, at man bare sætter sine egne regler, men det er ikke acceptabelt i en retsstat, og man kan håbe på, at det bliver slået fast efter denne sag.

Se hele Go’ Morgens indslag om Bødskov i videoen i toppen, og hør også politisk kommentator Helle Ib fortælle, hvad det betyder for Bødskov.