Flypassagerer i gebyrfælden

16x9

Flypassagerer skal efterhånden betale gebyrer for alt _ listen bliver længere og længere

Flypassagerer skal efterhånden betale gebyrer for alt. Listen over gebyrer bliver længere og længere.

Som flypassager skal man se sig for. Rejsen er ikke betalt blot ved at købe en billet. Der er gebyrer for det meste, når man sætter sig op i en flyver.

Det er gebyr for at medbringe bagage, gebyr for at check-in, gebyr for at få et sæde, gebyr for at komme først om bord, gebyr for en ekstra kuffert, gebyr for at bestille flybilletten, gebyr for at betale med kreditkort og senest: Gebyr for at flyve i ferien.

Det skriver søgemaskinen Viviro.com, hvor man kan søge efter flybilletter på nettet.

300 kroner for at tjekke ind

Kenneth Karskov fra Viviro.com nævner som eksempel på de mange gebyrer Ryanairs seneste påfund, det uundgåelige "check ind gebyr", som trådte i kraft i torsdags. Her opkræver den irske gebyrgrib 40 kroner hver vej for at checke ind på nettet - eller 300 kroner (40 Euro) hver vej, hvis man venter til lufthavnen med indtjekningen.

"Forbrugerne ville være langt bedre stillet uden alle disse gebyrer. Hvorfor kan vi ikke få en samlet pris på rejsen oplyst", spørger Kenneth Karskov.

SAS også blandt 'gebyr-bøllerne'

Det er ikke kun lavprisselskaberne, der opkræver gebyrer. SAS opkræver "salgstillæg" på 50 kroner pr. person, selvom man selv gør alt arbejdet på deres hjemmeside. British Airways indfører nu et gebyr på minimum 80 kroner pr. strækning for at reservere et sæde.

Og senest har tre store amerikanske flyselskaber indført et feriegebyr. Delta Air Lines opkræver 50 kroner ekstra på udvalgte feriedage i november og januar for at matche et lignende gebyr hos American Airlines og United Airlines.

"I en tid, hvor flyselskaberne er trængt på økonomien, synes gebyrerne at være deres livline til hurtig indtjening. Ryanair forventes i 2009 at tjene mere end 5 milliarder kroner på gebyrer, og det har andre selskaber luret og taget ved lære af", siger Kenneth Karskov.