Danmarks økonomiske vækst opjusteret efter fund af fejl

16x9
Fundet af en fejl i opgørelsen af de offentligt ejede virksomheders bygge- og anlægsinvesteringer gør, at Danmarks Statistik nu opjusterer væksten. Arkivbillede. Foto: Sofie Mathiassen / Ritzau Scanpix

Danmarks Statistik opjusterer den økonomiske vækst de seneste år markant efter at have fundet regnefejl.

Danmarks Statisk opjusterer sin opgørelse over Danmarks økonomiske vækst i 2015-2017 markant efter at have fundet en fejl.

Med revisionen bliver der lagt mærkbare 0,7 procentpoint på den økonomiske vækst i 2015, der nu lyder på stærke 2,3 procent. Og for 2016 lyder Danmarks Statistiks opgørelse nu på en vækst på 2,4 procent mod tidligere opgjort 2,0 procent.

- Det mest markante bidrag til de opadgående revisioner i 2015 og 2016 er en opjustering af de faste bruttoinvesteringer, der hovedsageligt skyldes rettelsen af en fejl i opgørelsen af de offentligt ejede virksomheders bygge- og anlægsinvesteringer, skriver Danmarks Statistik.

Med de seneste opgørelser var Danmarks BNP på 2036 milliarder kroner i 2015, 2100 milliarder kroner i 2016 og 2178 milliarder kroner i 2017.

- Fremgangen i økonomien i 2015-2017 er således på niveau med det seneste opsving i midten af 00'erne. Den økonomiske fremgang kan også ses i beskæftigelsen, som i perioden 2015-2017 voksede med 128.400 personer, skriver Danmarks Statistik.

Vækker begejstring hos Dansk Erhverv

Hos Dansk Erhverv glæder man sig over tallene men noterer sig, at væksten ser ud til at have toppet.

- Dagens tal er naturligvis godt nyt, men de nye væksttal viser også, at opsvinget i dansk økonomi måske allerede toppede i 2016.

- Vi har hele tiden kunnet se, at udviklingen i beskæftigelsen indikerede, at der måske var mere fart på, end hvad BNP-tallet umiddelbart viste, skriver økonom hos Dansk Erhverv Jonas Meyer.