Årsopgørelsen: Familier brænder nallerne på populært fradrag

Skat har sat en stopper for en af de mest omtalte skattefinter i familierne.

Få bedsteforældrene til at passe børnene. Træk det fra i skat som håndværkerfradrag og spar godt 3000 kroner i skat - samtidig med at dine pensionerede forældre scorer en skattefri indtægt på 10.400 kroner.

Sådan lød en af de mest omtalte skattefiduser, da danskerne fik deres årsopgørelse sidste år i marts – årsopgørelsen for skatteåret 2015.

Der er mange, der har spurgt mig om det her, og de er ikke opmærksomme på, at Skat har ændret reglerne

Søren Bech, skatterevisor hos PwC

Derfor tror mange også, at de kan benytte finten på årsopgørelsen for skatteåret 2016. Men nej, det har Skat sat en stopper for.

- Hvis man bruger det her som en familieløsning, hvor bedsteforældrene hjælper til, så ender regnestykket med, at alle samlet set betaler 546 kroner mere i skat i 2016, siger skatterevisor ved PwC Søren Bech.

Årsagen er, at bedsteforældrene betaler en højere indkomstskat end den skattebesparelse som håndværkerfradraget giver i børnefamilien.

- Det gode råd er derfor, at betale pengene til bedsteforældrene, og så undlade at bruge håndværkerfradraget. Det er det mest optimale rent skattemæssigt, siger Søren Bech.

Derfor koster det godt 500 kroner

Valgte du alligevel at bruge håndværkerfradraget (servicefradrag på maksimalt 6000 kroner i 2016, red.) til ovenstående manøvre, får forældrene, der hyrer bedsteforældrene, en reel skattebesparelse på 1.716 kroner.

Netto er det derfor en dårlig økonomisk løsning

Søren Bech, skatterevisor hos PwC

Når du bruger håndværkerfradraget skal bedsteforælderen dog ifølge de nye regler betale indkomstskat. Indkomstskatten af 6000 kroner lyder i dette tilfælde på 2.262 kroner. Det giver altså en samlet nettoudgift på 546 kroner.

- Netto er det derfor en dårlig økonomisk løsning, hvis man anskuer det samlet set fra både bedsteforældrenes og børnefamiliens side, siger Søren Bech.

Efter årsopgørelsen kom i mandags, er revisoren blevet kontaktet af familier, der gerne ville benytte sig af fidusen igen.

- Der er mange, der har spurgt mig om det her, og de er ikke opmærksomme på, at Skat har ændret reglerne, siger han.

Pensionister må tjene 10.500 kr skattefrit

Pensionister eller folk, der er berettiget til folkepension (fra 65 år, red.) kan stadig for skatteåret 2016 tjene 10.500 kroner skattefrit på børnepasning, havearbejde og rengøring, - dog kun i det tilfælde, at den, der modtager ydelsen ikke trækker udgiften fra som håndværkerfradrag. Bliver håndværkerfradraget inddraget, kan folkepensionisten ikke længere tjene pengene skattefrit.

TV 2 har spurgt Skat, hvor stor interesse Skat oplever for dette fradrag efter årsopgørelsen officielt blev tilgængelig mandag. Skat er dog ikke i stand til at give et svar på dette på denne side af weekenden, meddeler Skat.