Nu ruller 1000-kronesedlerne: Største lønhop for danskerne i 9 år

1000-kronesedlerne ruller hurtigt hos privatansatte, der får den største reallønsfremgang i 9 år. Det er ligeledes godt nyt for offentligt ansatte.

Er du lønmodtager i den private sektor, har du formentlig grund til at åbne en af de gode flasker vin.

En typisk privatansat fik nemlig 500 kroner mere om måneden at bruge i 2016. Det viser beregninger, Nykredit har lavet for TV 2 på baggrund af nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Vi forventer at se de samme lønstigningstakter hos de offentligt ansatte

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

- Det er en høj lønstigning, og sammen med de uhyre lave renter, som de fleste nyder godt af, så giver det massiv medvind til danskernes privatøkonomi, siger cheføkonom i Nykredit Tore Stramer.

- For folk, der er i arbejde, er det en rigtig god nyhed

Lønstigningerne lød på 2,2 procent i 2016. Med en udvikling i priserne på 0,3 procent giver det en reallønsfremgang på 1,9 procent.

- For folk, der er i arbejde, er det her en rigtig god nyhed. Selv om lønstigningen i procent ikke virker prangende i forhold til stigningerne under det seneste opsving, så stiger priserne meget langsommere end lønningerne, og det giver bare markant flere penge på kontoen, når måneden er slut, siger privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Den store reallønsfremgang er ligeledes godt nyt for de mange, der arbejder i den offentlige sektor.

- Lønstigningerne mellem privat- og offentligt ansatte følger hinanden rimelig tæt i Danmark, så vi forventer at se de samme lønstigningstakter hos de offentligt ansatte, siger Louise Aggerstrøm, der bemærker, at de store stigninger i reallønnen ikke i samme grad kommer folk på overførselsindkomster til gode.

Økonom: Stor lønstigning er paradoksal

Hun peger desuden på, at det er paradoksalt, at reallønnen stiger så kraftigt i en periode, hvor den økonomiske vækst er beskeden i Danmark.

- Det betyder, at lønmodtagernes del af indkomsten stiger på bekostning af virksomhedernes overskud, siger hun og peger på den meget lave inflation som årsagen til dette paradoks.

For folk, der er i arbejde, er det her en rigtig god nyhed

Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank

Nykredits beregninger tager udgangspunkt i en lønmodtager, der tjener 35.000 kroner om måneden før skat og 22.500 kroner efter skat. Efter lønstigningen på de 500 kroner om måneden har den typiske lønmodtager på DA-området derfor 23.000 kroner til sig selv efter skat.

Kvinder kan benytte sig af nogle helt særlige tricks, når de forhandler løn, siger ekspert i forhandling i tv-indslaget herunder.