Sådan finder du nogle ekstra penge lige nu - det lykkedes for Uzma

Uzma Ahmed kunne ikke få pengene til at slå til, og samtalen med banken var gået helt i sort, men med hjælp fra en rådgiver, fandt hun pengene igen.

Hvis du synes, at du står og mangler penge for at få økonomien til at hænge sammen, så er det ikke sikkert, at det skyldes, at pengene ikke er der.

Sådan lyder budskabet fra Lone Eriksen, der er økonomisk rådgiver i virksomheden Primaliva.

Mange har bare tabt overblikket – og for dem er det kun et spørgsmål om at få ryddet op i økonomien, fortæller rådgiveren i Go’ morgen Danmark.

Uzma Ahmed er én af de personer, som har fået hjælp af Lone Eriksen.

Tallene dansede bare rundt

Uzma Ahmed, der arbejder som integrationsrådgiver, troede, at hun manglede penge hver måned, men det viste sig, at hun tog fejl.

Uzma stod med et sommerhus, der ikke var blevet solgt efter fem år og kunne mærke, at banken pustede hende i nakken - hun oplevede, at banken gerne ville have hende til at sælge andelsboligen, hun boede i sammen med sine to børn.

Det var en rimelig presset situation.

- Tallene dansede lidt med mig, fortæller hun.

Hun fik ondt i maven

Samtalerne med bankrådgiveren gjorde kun ondt værre – hver gang, Uzma Ahmed åbnede sin netbank, fik hun ondt i maven.

- Han (bankrådgiveren red.) blev ved med at sige, at det, han sagde, var rigtigt, og at det projekt, jeg havde gang i, var umuligt.

- Jeg begyndte at tænke, om det mon var mig, der var noget galt i, siger Uzma Ahmed.

Et møde med Lone Eriksen fik dog vendt hele situationen.

For sammen fik de skabt et overblik og lagt en plan, hvor der blev sat styr på de mange konti, som Uzma Ahmed havde.

- Jeg gik fra en situation, hvor det så ret sort ud, til en situation, hvor jeg tænkte, at det så ret fornuftigt ud, siger hun.

Lone Eriksens formel er ret enkel – og den kan bruges af de fleste, lyder det.

Sådan får du styr på økonomien

Lone Eriksen anbefaler, at man sætter sig ned med en udskrift af forbrugskontoen for de sidste tre måneder og deler udgifterne op i tre kategorier:

  1. Hvad SKAL jeg bruge penge på.
  2. Hvad BEHØVER jeg ikke bruge penge på.
  3. Og en 'måske-bunke.

- Hvis man virkelig vil give sig selv en opstramning, så er rådet, at man kun skal have kontanter med i pungen. Så bruger man færre penge, lyder det fra den økonomiske rådgiver.

Det næste, man skal gøre, er, at man rydder op i sine konti. Lone Eriksen anbefaler helt konkret, at alle opretter minimum fire konti: Én til budget, en til mad, en til forbrug og en til opsparing.

Når man har dannet sig et overblik over sine udgifter, skal man se på, hvad der er tilbage hver måned, når alle de faste udgifter er betalt.

Derfra kan man vælge, hvad der skal sættes ind på madkontoen og sættes af til tøj og fornøjelser, lyder rådet fra Lone Eriksen.

De fire bankkonti - du bør have

Det virkede for Uzma Ahmed, der i dag kan åbne sin netbank uden maveproblemer.

- Jeg fik plads til at realisere det, jeg helst ville - at arbejde med integration og samtidig være den, der skaber en god base for mine børn.

- Der er jo faktisk penge på kontoen - det fandt jeg ud af, slutter Uzma Ahmed.