Her tjener tandlægerne mest: Sådan skruer du ned for regningen

16x9
Der kan være mange penge at spare, når bisserne skal bores. Her får du ekspertens råd til at presse prisen i bund. Foto: TV 2

De danske tandlæger tjener styrtende med penge - særligt i Region Syddanmark. Men hvordan får du banket prisen ned?

Det er en god forretning for de danske tandlæger, når de ordner huller, bleger tænder og ordner kroner i danskernes tænder. 

Således har de danske tandlæger fra 2011 til 2015 øget deres overskud med godt 46 procent. Fra i gennemsnit at tjene 504.000 kroner før skat i 2011 til 738.000 kroner i 2015.

Det viser en ny brancheanalyse fra NN Markedsdata. 

- De danske tandlæger har oplevet stabil fremgang de seneste fem år. Hvert eneste år har de lagt lidt mere på bundlinjen end det foregående år, og 2015 er altså ingen undtagelse, siger Ivan Jæger Christiansen, direktør i NN Markedsdata.  

I grafikken herunder kan du se, hvor i landet tandlægerne tjener mest.  

Her fremgår det blandt andet, at tandlægerne i Tønder Kommune har landets højeste gennemsnitlige overskud på 2,6 millioner kroner før skat. Dernæst følger tandlægerne i Lemvig Kommune med 2,49 millioner kroner, Vejen Kommune med 2,21 millioner og Kerteminde Kommune med 2 millioner kroner. 

Så meget tjente tandlægerne sidste år

Her kan du se, hvor tandlægerne sidste år tjente flest penge på dine huller i tænderne.

Sådan får du prisen ned

Men hvordan får du presset prisen ned, når du skal have tunet tandsættet? 

Ifølge Sine Jensen, der er Seniorrådgiver hos forbrugerrådet Tænk, har danskerne meget stor - og nogen gange blind - tillid til tandlægen.

Den kan godt udfordres ved at indhente flere tilbud hos andre tandlæger, forklarer hun.

- Når man skal lave noget større, skal man have et tilbud. Kig i første omgang på Sundhed.dk, som giver et overblik. Skal det være mere specifikt og koster det mere end 2.500 kroner, skal tandlægen give et tilbud på skrift, hvilket vi opfordrer til at gøre, siger Sine Jensen.  

Hun pointerer samtidig, at man med fordel kan benytte online tjenester, hvor det er muligt at indhente flere tilbud på tandbehandlinger. 

Rejse til udlandet

I forhold til udenlandske tandlæger kan der umiddelbart ofte være besparelser at hente. 

Før man får fikset bisserne uden for landets grænser, anbefaler Sine Jensen dog, at man tænker sig grundigt om, da de normale klage- og erstatningsrettigheder frafalder. 

Hun påpeger også, at man skal påregne de rejseudgifter, der er forbundet med en udenlandsk behandling - både under og efter indgrebet, når man sammenligner priser på tværs af landegrænser.  

I bunden af artiklen kan du se en udtømmende liste over Forbrugerrådet Tænks anbefalinger til en billigere tandlægeregning. 

Tandlæger: Pris og kvalitet hænger sammen

Spørger man tandlægerne selv, er det en fin ide at få en andenhåndsvurdering, når tandlægen har lavet et overslag på, hvad en større behandling vil koste. Det pointeres imidlertid samtidig, at pris og kvalitet hænger sammen.  

- Man kan købe et rugbrød i discountkæden, og man kan købe et i bageren. Man får et rugbrød begge steder, men kvaliteten er forskellig, siger Susanne Kleist, der er er formand i Tandlægeforeningens Klinikejerudvalg.

Hun peger eksempelvis på, om udstyret er produceret i Danmark, hvilken løn der udbetales til klinikkens personale, indretningen og husleje, som nogle af årsagerne til prisforskelle blandt tandlæger. 

Snak med din tandlæge

Dernæst påpeger hun, at det er vigtigt at forventningsafstemme med sin tandlæge - eksempelvis om hvilke materialer, der skal bruges. 

- Der er forskel på ædelmetal, implantater og porcelæn. Nogle ting kan desuden være parallelimporteret, altså kopiprodukter, siger Susanne Kleist.

- I udlandet er det det samme, så tag en snak med tandlægen. Find ud af, hvilke materialer der skal bruge, hvor længe det skal holde, og hvad prisen skal være, siger Susanne Kleist, som samtidig fortæller, at den største udfordring ved behandlinger i udlandet er sprogbarrieren, hvor kunderne ikke får det, de troede. 

Herunder kan du se Forbrugerrådet Tænks anbefalinger til, hvordan du skruer ned for tandlægeregningen. På deres hjemmeside taenk.dk kan du læse mere om rettigheder og klagemuligheder på tandlægeområdet. 

Sådan barberer du tandlægeregningen

Priser: Sammenlign før du vælger

Behandlinger, der er store og komplicerede, fastsætter tandlægen selv priserne på, og de kan derfor variere meget fra tandlæge til tandlæge.
Tandlægerne skal oplyse prisen på forhånd på 8 af de mest almindelige af denne type behandlinger. 
Sundhed.dk er langt fra det perfekte værktøj, så du kan vælge at supplere siden med søgninger på andre hjemmesider, der har specialiseret sig i hjælpe dig med finde tilbud på din tandlægebehandling.

Forhandl om prisen og opnå bedre vilkår

Tilbud kan du indhente fra andre tandlæger ved større behandlinger. Det kan godt betale sig at forhandle om prisen. 4 ud af 5 forbrugere, der forhandlede pris hos tandlægen, opnåede bedre pris eller vilkår. Det viser en undersøgelse fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Skift tandlæge, hvis du er utilfreds med priserne eller tandlægens arbejde.

Vælg en tandlæge, du har tillid til

Tandlægens kvalitet er svær at tjekke. Vælg derfor en tandlæge, du har tillid til.Spørg i dit netværk, om nogen kan anbefale en tandlæge.
Sundhedsstyrelsens tilsynsliste over tandlæger, der har påbud, er i skærpet tilsyn eller har fået indskrænkning af deres autorisation, kan du også tjekke, før du vælger tandlæge.

Vær kritisk og få tilbud på skrift

Pris og kvalitet skal du spørge ind til og du skal være kritisk over for forslag til behandlinger. Er du i tvivl om tandlægens forslag til en behandling, kan du få en vurdering hos en anden tandlæge.
Tilbud skal du have på skrift, hvis du skal have en større behandling. Og få gerne flere tilbud, ligesom hvis det var et stykke håndværkerarbejde. Er din egenbetaling mindst 2.500 kroner, har tandlægen pligt til at give et skriftligt tilbud.

Tilskud til din behandling

Tandlægeforeningen og regionerne har aftalt faste priser på mindre behandlinger, som for eksempel tandrensning og små fyldninger. Disse behandlinger udløser tilskud fra din region.
Priserne står på Tandlægeforeningens og de fleste tandlægers hjemmesider. En række andre og lidt større behandlinger udløser stadig tilskud, men her kan tandlægerne selv sætte prisen.

Behandling i udlandet: Undersøg om det kan betale sig

Tilskud fra din region kan medbringes til alle EU-lande plus Norge og Island. Det kan nogle gange godt betale sig at blive behandlet i udlandet, men overvej om prisen, rejsen og dit tidsforbrug hænger sammen. Husk at spørge til efterbehandling, så du ved, hvor mange gange du skal møde op.
Tandlæger i udlandet er ikke omfattet af det danske klagesystem. Det skal du huske at være opmærksom på, hvis du rejser uden for landets grænser og får ordnet dine tænder. 
Klager over en tandlæge uden for Europa kan du forsøge at ordne ved at kontakte landets sundhedsmyndigheder og den danske ambassade i landet.

Søg både erstatning og klag, hvis du er utilfreds

Utilfredshed med tandlægens arbejde eller med skader fra behandlingen, kan du klage over og søge erstatning for. Det foregår to forskellige steder og Forbrugerrådet Tænk anbefaler, at du starter en sag begge steder.