Her ligger Danmarks billigste sommerhuse - men pas på inden du slår til

16x9
For mange danskere kan det lyde som et godt tidspunkt at købe et sommerhus på. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Det danske sommerhusmarked ligger fortsat underdrejet, og man kan købe sig en relativt billig sommerbolig, hvis man ved, hvor man skal skal lede.

Renten er lav, og i mange steder af landet er priserne stadig i bund.

For danskere kan det lyde som et godt tidspunkt at købe et sommerhus på.

Tager man udgangspunkt i et gennemsnitligt sommerhus på 80 kvadratmeter, så koster det i øjeblikket knap 1,1 million kroner. Til sammenligning kostede en tilsvarende sommerbolig omkring 1,5 millioner kroner, inden boblen brast, og priserne bragede ned i slutningen af 2008.

Nederst i artiklen kan du se, hvor man finder de billigste og dyreste sommerhus-kvadratmeter i øjeblikket. Opgørelsen er leveret af Boliga.dk.

Dyrest er det i landsdelene Nordsjælland og Sydjylland, hvor det i gennemsnit koster godt 1,3 millioner kroner, og billigst er det på Bornholm og i Vest- og Sydsjælland, hvor man slipper med cirka 900.000 kroner for en feriebolig.

Kan det blive for billigt?

Selvom det lyder attraktivt at anskaffe sig et sommerhus lige nu, skal man passe på.

Et sommerhus kan blive for billigt.

Sådan lyder rådet fra boligøkonom Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter under Realdania.

- Et sommerhuskøb er ikke en guldrandet investering. Tværtimod risikerer man, at priserne kommer til at sive de kommende år flere steder i landet. Folk kan rejse billigere og billigere på ferie til udlandet, og det gør, at ferierne vil blive mere fleksible. Det vil alt andet lige gøre det mindre attraktivt at eje et sommerhus i Danmark, siger han til TV 2.

Pas på de billigste områder

Særligt risikerer de sommerhusområder, der i forvejen er ramt af lave priser, at blive ramt endnu hårdere, vurderer boligøkonomen.

- Jeg ville kigge nøje på området, huset ligger i, hvis jeg skulle ud og finde et sommerhus lige nu, og jeg ville være nervøs over at gå ind i de områder, hvor man ser meget billige sommerhuse lige nu. Kommer du under et prisniveau på 750.000 kroner, er det næsten for billigt. Jeg tror, der vil ske en udskilning, hvor mange sommerhusområder vil ophøre med at at være sommerhusområder, da folk giver op, fordi der sker en forslumring i områderne, siger Curt Liliegreen.

Det betyder ikke, at man helt skal lade være med at købe et sommerhus.

Køber man et sommerhus, der har en god beliggenhed, er godt indrettet og som er i en god stand, kan man få mange gode år i huset samtidig med, at man ikke taber penge på sit køb, lyder det fra Curt Liliegreen.

Langs den Nordsjællandske kystlinje - i de populære områder som Hornbæk og Tisvilde - er kvadratmeterpriserne allerede kravlet opad, og i områder som disse kan priserne meget vel blive ved med at stige, da efterspørgslen vokser i takt med, at det almindelige boligmarked forbedrer sig. Det skyldes, at folks købeevne stiger i takt med, at friværdierne vokser, forklarer Curt Liliegreen

- Man skal bare være klar over, at man skal investere tid i et sommerhus som familie. Det tager tid at holde huset i stand, og man skal også have tid til at bruge det, lyder det fra boligøkonomen.

Her er de billigste og dyreste sommerhusområder
Dyreste (Over 20.000 kroner) (0)
Medium (12.000 - 20.000) (0)
Billigste (Under 12.000 kroner) (0)

Er man typen, der godt kan lide tanken om at have sit eget sommerhus, og er man ikke bekymret for markedets fremtidige udvikling, kan det lige nu være et godt tidspunkt at slå til.

Det er nemlig ikke kun priserne, der er rekordlave - det er renten også, og dét har skabt en mulighed for de danskere, der godt kan lide at dele.

En ny analyse viser, at man i øjeblikket kun skal leje sin feriebolig ud mellem 14 og 22 uger, inden alle udgifter til lån og skatter er betalt.

Her kan du se, hvor mange uger, man i gennemsnit skal leje sit sommerhus ud, inden alle udgifterne er betalt: