Brorsons Kirke ryddet af politiet

Politiet har ryddet Brorsons Kirke og anholdt 17 unge mænd _ kvinder og børn fik lov at gå

Det medførte store protester blandt fremmødte danskere, at kirken blev ryddet

Der er ikke flere irakere tilbage i Brorsons Kirke på Nørrebro. Under en større aktion i nat anholdt politiet 17 unge mænd i kirken.

Også kvinder og børn har forladt kirken. De har ifølge foreningen Kirke­asyl søgt tilflugt hos familie og venner.

Politiet indledte kort efter kl. 1 aktionen ved Brorsons Kirke på Nørre­bro, hvor de på Rigspolitiets anmod­ning hentede de mandlige irakere, der har opholdt sig i kirken siden maj af frygt for at blive udvist til Irak.

Mødt af demonstranter
Da politiet kom til kirken på Nørrebro blev de mødt af op mod 300 demonstranter, der forsøgte at hindre betjentene i at gå ind i kirken. Det kom til voldsomme konfrontationer og politiet brugte både stave, peberspray og hunde mod demonstranterne.

Demonstranterne råbte slagord, blandt andet "Asyl til alle her og nu" og "Mordere" mod politiet. Stemningen var højspændt.

Kampklædt politi foran Jesus på korset
Brorsons Kirkes præst, Per Ramsdal fortæller, at irakerne ved 2-tiden var samlet foran billedet af den korsfæstede, lidende Jesus, samtidig med at en masse betjente gik rundt i kirken med skjolde og hjelme. Det billede var for stærkt for præsten, der ikke længere kunne holde ud at blive i kirken.

En iraker havde ifølge ham også søgt op i kirketårnet, hvor han truede med at springe ud. Politiet måtte dernæst i gang med at få et hold klar med et springlagen neden for tårnet.

Troede ikke politiet ville gå ind
Per Ramsdal havde indtil nu troet, det var fuldstændig utænkeligt, at politiet ville gå ind i kirken.

"Det var frygteligt at opleve," siger Per Ramsdal, der stadig overvejer hvordan han skal reagere på politiets indtrængen i Brorsons Kirke.

Det kom til voldsomme konfrontationer, da politiet efter at have hentet 17 irakiske mænd i kirken, ville køre dem fra stedet i en bus.

Bussen blev angrebet af demonstranter, der smadrede forruden og smed maling på bussen. Samtidig smed flere demonstranter sig ned foran bussen for at hindre den i at køre fra stedet. Politiet brugte igen deres stave mod demonstranterne og benyttede også peberspray i de meget voldsomme sammenstød.

Brækkede sten op af gaden
Kort før klokken 4 lykkedes det for bussen at køre ad Rantzausgade og Kapelvej ud på Åboulevarden, hvor nogle af demonstranterne brækkede chaussesten op. Det er uklart om stenene kom i anvendelse som kasteskyts.

Efter at være kommet fri kørte bussen med de anholdte irakere nordpå. I kredsen af aktivister omkring asylansøgerne forlød det, at bussen var kørt til Bellahøj Politistation.