Obama lover 2,5 mio. nye job i USA

16x9

USA's kommende præsident, Barack Obama, har bedt sine økonomiske rådgivere om at lave en økonomisk genopretningsplan, der skaber 2,5 mio. nye arbejdspladser over to år.

"Vi vil udarbejde detaljerne i de kommende uger, men det vil blive en toårig landsomfattende indsats for at kickstarte jobskabelse i Amerika og lægge fundamentet for en stærk og voksende økonomi," siger han. Obama har gjort økonomien til sin højeste prioritet, når han 20. januar overtager præsidentposten fra George W. Bush.

Lægge grøn linje
I sin radiotale siger han, at der frem til januar 2011 skal skabes 2,5 millioner nye arbejdspladser.

Obama siger, at nye job skal bruges til at renovere veje og broer, modernisere skoler, til at bygge vindmølleparker, opstille solfangere og fremstille benzinøkonomiske biler.

Obama løfter sløret for planen to dage efter, at regeringens tal viste, at arbejdsløsheden er den højeste i 16 år, og der er meget mere i vente.

"Hvis vi ikke handler hurtigt og dristigt, så tror de fleste eksperter nu, at vi kan miste millioner af arbejdspladser næste år, advarer han.

Klogt forbrug
Han siger, at han vil sammensætte en ny regering, "som spenderer klogt, fokuserer på det, der virker, og sætter borgernes interesser over de samme særinteresser, som er kommet til at dominere vores politik".

Obama lover at arbejde for, at der udvikles alternative energiteknologier, som kan befri USA fra afhængigheden af udenlandsk olie, og som kan gøre landet konkurrencedygtigt.

"Dette er ikke bare skridt, som skal trække os ud af den øjeblikkelige krise. Dette er langsigtede investeringer i vores økonomiske fremtid, som er blevet overset alt for længe," siger han.