Barack Obama - idealist med kometkarriere

Herover kan du se den tale, som Barack Obama holdt natten til den 4. november 2008, da det stod klart, at amerikanerne havde valgt ham, som USA's næste præsident.

Historien om Barack Obamas politiske liv på den nationale scene må nødvendigvis begynde ved det demokratiske partikonvent i 2004.

Udset som hovedtaler begejstrede den unge politiker med en tale der vakte øredøvende jubel og bragte tårer frem i øjenkrogene på selv de mest garvede demokratiske politikere.

"Der er ikke ét Amerika for venstreorienterede, der er ikke ét Amerika for konservative. Der er kun ét Amerikas Forenede Stater," rungede Obamas dybe stemme ud over Fleet Center i Boston til tilhørernes udelte begejstring.

Få måneder senere blev Obama valgt ind i senatet, og kickstartede for alvor sin kometkarriere mod præsidentkandidaturet.

I årene efter Boston-talen opfordrede demokrater fra alle afkroge af USA den voldsomt populære Obama til at søge præsidentembedet.

Overalt hvor Obama kom for at støtte andre demokrater trak han fulde huse og begejstrede tilhørerne med sit positive budskab.

Den 10. februar 2007 var den 45-årige senator selv blevet overbevist, og han meldte sig officielt ind i præsidentvalgkampen.

Omskiftelig opvækst
Historien om Barack Obama er ellers historien om en usandsynlig præsidentkandidat.

Med en far fra Kenya, en mor fra Kansas og en opvækst på Hawaii og i Indonesien, har Obama en baggrund som er markant forskellig fra alle tidligere amerikanske præsidentkandidater.

Obamas forældre blev separeret, da Barack var to år gammel, og Obama nåede derfor ikke at få noget tæt forhold til sin far.

Derfor er det ofte moren at talen falder på, når Obama udtaler sig om baggrunden for at søge verdens mest magtfulde job.

"Min mor havde meget klare ideer om hvad der var rigtigt og forkert. En meget stærk kvinde, der var optaget af forskellige kulturer," sagde Obama for nylig til CNN.

Savnede afro-amerikansk forbillede
Obama har også udtalt at hans sociale bevidsthed stammer fra barndommen, hvor han og moderen havde et meget tæt forhold.

"Jeg var centrum i hendes verden, og jeg har altid ment, at hvis børn føler sig elsket, så kan det løse mange andre problemer. Det var hun altid god til," uddybede Obama.

Opvæksten uden en far var dog ikke problemfri, og selvom Obama nåede, at se Barack Obama Sr. kortvarigt otte år efter at han havde forladt familien, så blev det aldrig til et stærkt bånd.

"Jeg havde meget få afro-amerikanske forbilleder i mine teenageår, der var tider hvor jeg var meget oprørsk. Det var turbulente år. Jeg eksperimenterede med stoffer og gjorde ikke meget ud af det i skolen, og levede derigennem op til nogle af fordommene om afro-amerikanske mænd," har Obama udtalt i forhold til sin barndom.

Vendepunktet
Da han kom på universitet gik det til gengæld langt bedre. Han involverede sig i politisk arbejde på Occidental College i Los Angeles, og da han skiftede til Columbia University i New York fik han for alvor udnyttet sine intellektuelle evner.

"Jeg levede nærmest som en munk. Jeg gik ikke i byen, og det eneste jeg lavede var at læse bøger og skrive, en interessant måde at afslutte sine år på universitetet," udtalte Obama for nylig til CNN.

Efter universitetet kæmpede Obama en kamp for udsatte grupper på Chicagos gader, men var frustreret over hvor svært det var at få skabt forandringer, hvilket førte til en naturlig overgang ind i politik, da han var blevet et kendt ansigt i nærområdet.

Forhindrede senator i at stille op
Tiden i Chicago viste sig uvurderlig for Obama i forhold til primærvalgkampen tidligere på året, og har givet Obama en værdifuld ballast i realpolitik.

Vejen til Illinois' lovgivende forsamling var nemlig ikke helt så nem og idealistisk, som man måske skulle tro hvis man hører Obamas taler.

Senator Alice Palmer havde meddelt at hun gik på pension, og det lå i kortene at Obama skulle overtage hendes post, men da Palmer pludselig bestemte sig for at vende tilbage, sørgede Obama for, at det ikke blev til noget.

Den højt ansete jurist fra Harvard fandt nemlig en paragraf, som gjorde det umuligt for Palmer at genopstille, og Obama blev efterfølgende valgt ind.

Lynende intelligent
Obama er lynende intelligent, en fremragende taler, humoristisk, med et kæmpe netværk af donorer og entusiastiske tilhængere.

Netværk og evner, som nu har bragt ham helt til Det Hvide Hus med hustruen Michelle og døtrene Sasha og Malin, - samt den nye hundehvalp, som døtrene fik lovet, hvis det lykkedes Barack Obama at blive valgt.