V: Rige må droppe krævementalitet

16x9

Venstre vil gøre op med "manden i fire-hjuls-træk-ke-ren" _ rige skal tage ansvar i stedet for at kræve ind

Som optakt til en storstilet kampagne om det personlige ansvar, som regerin­gens topministre søsætter mandag, op­fordrer beskæftigelsesministeren sam­fundets bedst stillede til at tage ans­var i stedet for at opfatte den offent­lige sektor som et stort tagselvbord.

"Der er en tendens i tiden, hvor det er samfundets mest velbjærgede, som kræver ind. Den tendens skal vi have brudt", fastslår Venstres chefideolog Claus Hjort Frederiksen over for Politiken og bruger selv "manden i firehjulstrækkeren" som et billede på den udvikling.

De bredeste skuldre har det største ansvar
Samtidig erklærer Hjort Frederiksen sig fuldstændig enig i, at det er de bredeste skuldre, som har det største ansvar over for samfundet. Et klassisk socialdemokratisk standpunkt.

"Evner forpligter. Har man evner, skal man udvise et stort ansvar, så personer med færre muligheder kan blive hjulpet. Det nytter ikke noget, at vi alle sammen kræver, at der skal tages hånd om os," siger Claus Hjort Frederiksen.

Personligt ansvar
Siden magtskiftet i 2001 har statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Claus Hjort Frederiksen gentagne gange forsøgt at sparke gang i debatten om det personlige ansvar.

Sidste år forsøgte Claus Hjort Frederiksen igen at få det personlige ansvar på den politiske dagsorden, da han sagde, at man selv burde male hos sin gamle mor på plejehjemmet, hvis der trængte.

Men Hjort erkender, at regeringens hensigter hver gang er blevet udlagt som et forsøg på at minimere den offentlige sektor, og derfor går han nu skridtet videre og placerer det største ansvar hos regeringens egne vælgere.

Ingen planer om at reducere den offentlige sektor
"Debatten om det personlige ansvar er en af regeringens flanker. Det er her, kritikerne vil påstå, at vi smyger uden om og forsøger at lave en mindre offentlig sektor. Til dem vil jeg bare sige. Det er fuldstændig udelukket. Vi har ingen planer om at reducere den offentlige sektor"," siger Claus Hjort Frederiksen til Politiken.

Socialdemokraternes næstformand, Nick Hækkerup, anser primært regeringens udspil som kold strategi fra Venstres side for at lokke vælgere fra Socialdemokraterne.

"Vi har hjertet det rette sted, og erfaringen viser, at Venstres ideologi ikke er den samme som vores, når det kommer til stykket. De vil ikke det bedste for velfærdssamfundet," siger Nick Hækkerup til Politiken.