Politiet advarer: ''Microsoft''-svindlere på spil igen

Edwin Stanton Spencer fra Risskov var tirsdag offer for it-kriminalitet, da han blev franarret 1.500 kroner af en falsk Microsoft-medarbejder.

Edwin Stanton Spencer fra Risskov var tirsdag offer for it-kriminalitet, da han blev franarret 1.500 kroner af en falsk Microsoft-medarbejder. Foto: Privat

De seneste dage har en række danskere oplevet at blive ringet op af en engelsktalende person, der kræver at installere ’nødvendigt’ Windows-software på computeren mod betaling - typisk er det indiske svindlere, der vil franarre de sagesløse danskere penge.

- Vi har en fornemmelse af, at der lige nu er en bølge af svindelnumre. Det er typisk en engelsktalende person, der ringer og vil sælge et eller andet. Derfor advarer vi nu endnu engang: Knald røret på, hvis du bliver ringet op af et udenlandsk nummer, du ikke kender, siger Carsten Andersen, der er kommunikationsrådgiver i Rigspolitiet, til tv2.dk.

- Du skal være ekstremt kritisk og lade være med at give nogen som helst personlige oplysninger fra dig i telefonen eller på mail.

”Jeg blev slagtet og hængt til tørre”
tv2.dk har været i kontakt med flere personer, som er blevet snydt af it-svindlerne. En af dem er Edwin Stanton Spencer fra Risskov ved Aarhus. Tirsdag ringede telefonen fra et langt udenlandsk nummer. I røret var en engelsktalende mand med indisk accent.

- Han insisterede på, at jeg havde brug for et antivirus-produkt til 1.500 kroner til rensning af mit Windows. Jeg gav ham adgang til min pc via programmet TeamViewer, og da jeg nægtede at betale for produktet, lukkede han min maskine ned. Den var helt død. Han påstod, at Microsoft krævede, at jeg ophørte med at bruge Windows, fordi jeg havde brugt et pirat-virusprogram, siger Edwin Stanton Spencer.

- Da var det for sent. Jeg var blevet slagtet og hængt til tørre. Jeg følte mig dog nødsaget til at overføre de 1.500 kroner via Western Union til en modtager i Italien, så min computer kunne komme til at virke igen, fordi jeg havde en del arbejde liggende på den, som jeg aboslut ikke ville miste. Jeg var selvfølgelig klar over, at jeg havde været dum og begået en stor fejl.

Frygter at svindlerne har adgang til konto og kort
Edwin Stanton Spencer ringede øjeblikkeligt til banken og bad dem standse overførslen, ligesom han spærrede både netbank, dankort og MasterCard. Hverken banken eller Western Union kunne dog stoppe overførslen, og han har derfor mistet pengene.

- Det er næsten endnu mere ubehageligt, at de har haft adgang til min computer og mine oplysninger i halvanden time. Jeg gav dem også mit CPR-nummer og frygter, at de alligevel kan få adgang til min konto og kreditkort på en eller anden måde, siger han og understreger, at han nu har anmeldt sagen til Østjyllands Politi.

Microsoft: Vi ringer aldrig om it-installationer
Hvor omfattende svindlen er, har Rigspolitiet ikke noget overblik over, fordi det er de enkelte politikredse, der håndterer henvendelserne fra borgerne.

Microsoft Danmark bekræfter over for tv2.dk, at de falske Windows-supportere kaster sig over danskerne. Selskabet har endnu ingen statistik over de første dage af februar, men oplyser, at deres telefonsupport i januar blev ringet op omkring syv gange om ugen fra danskere, der har været udsat for fupnummeret.

Det er langt fra første gang, at internetsvindlerne arbejder på højtryk her i landet. Seneste store bølge af fupopkald var i juli 2012, hvor antallet af henvendelser til Microsofts kundeservice lå på mellem 20 og 30 om ugen.

- Vi bryder os selvfølgelig ikke om, at de bruger vores navn. En god tommelfingerregel er, at vi aldrig ringer til folk for at yde support – med mindre kunden allerede har en support-sag i gang. Vi kan kun opfordre folk til at kontakte politiet, hvis de skulle få en svindler i røret, siger Anders Adelhorst, der er pressechef i Microsoft Danmark.

Har du oplevet noget?
Har du eller din virksomhed været offer for misbrug eller identitetstyveri på grund af computervirus? Eller kender du til personer eller firmaer, der har?

Så vil vi gerne tale med dig - også selvom det ikke lykkedes for de kriminelle at få fingre i dine ting. Det behøver ikke at skyldes Java-hullet. Skriv til journalist Magnus Bjerg på magb@tv2.dk. Husk kontaktinfo (navn, telefonnummer og mail)