Playstation fylder rundt: 20 år med spillemaskinen

16x9

<p><span style="font-size: 13px;">Det er ikke længe siden, Sony sendte Playstation 4 på gaden.

Det er ikke længe siden, Sony sendte Playstation 4 på gaden. Den kom i en grå jubilæumsversion, der for de garvede muligvis sendte tankerne 20 år tilbage i tiden til den allerførste af sin slags. 

I december i år er det 20 år siden, den første Playstation blev sendt på gaden. Spillekonsollen appellerede med sin brugervenlighed bredere, end man før havde set.

- Det gjorde, at alle lige pludselig spillede spil hjemme på skærmene, siger Thomas Bense.

Den første Playstation slog konkurrenterne ud, og selveste Bill Gates bekendtgjorde, at Playstation var hans foretrukne maskine.

Seks år senere kom Playstation 2. Alene i udgivelsesordet 2000 solgte den 155 millioner eksemplarer og er i dag den mest solgte spillekonsol overhovedet på markedet. 2'eren kunne da også noget, som den første ikke kunne, husker eksperten.

- Der skete lige pludselig noget med både grafik og ikke mindst med konsollen, det var en virkelig spændende maskine. Den kunne køre dvd, og dengang var det ret stort, siger David Guldager.

Igen henvendte maskinen sig til et publikum, der normalt ikke spillede på konsoller, for eksempel med spillet Singstar, der kunne få enhver stue til at minde om en karaokebar.

Da Playstation 3 efterfølgende kom på gaden, havde den svært ved at leve op til 2'erens store succes. Grafikken imponerede, men det var lidt svært at tyde, hvor Playstation var på vej hen. Om den var til spillere eller om den hellere ville underholde. David Guldager betegner Playstation 3 som maskinens teenageperiode.

- Det er en ordentlig kalos, den har taget på, og vi ved ikke helt, hvor vi gerne vil være henne, siger han.

I november i år kom nyeste skud på stammen, Playstation 4, så til Danmark. Ekspertene venter stadig på, at de rigtig gode spil kommer, men forventningerne er positive.

- Vi er blevet mere voksne og er gået tilbage til at fokusere på spillerne, siger David Guldager.