Ny alarm 112-app skal sikre hurtigere hjælp

16x9

<p>Hvis du har akut brug for hjælp og ikke ved, hvor du er, så kan en nødsituation hurtigt blive endnu værre.

Hvis du har akut brug for hjælp og ikke ved, hvor du er, så kan en nødsituation hurtigt blive endnu værre. Men det problem skal nu løses med en ny officiel 112-app til smartphones, som mandag lanceres i Danmark.

App'en kan ved hjælp af GPS orientere alarmberedskabet om, hvor tilskadekomne eller andre mennesker i knibe præcis befinder sig. Og det kan redde liv, mener miljøminister Ida Auken (SF), hvis ansvarsområde omfatter geodata.

- Vi har fået en 112 app, som gør en forskel i hverdagen for os alle sammen. Det er et bevis på, at der opstår synergi, når offentlige og private virksomheder går i tæt dialog helt fra ide til lancering af et produkt, siger hun i en pressemeddelelse og tilføjer:

- I bedste fald vil app'en redde menneskeliv.

Rigspolitiet: En stor hjælp
App'en, der er finansieret af Trygfonden, er udviklet i et samarbejde mellem Rigspolitiet, Københavns Brandvæsen, Geodatastyrelsen og softwareleverandøren Intergraph.

Når man aktiverer app'en ringer den op til 112 og sender med det samme mobiltelefonens GPS-koordinater til alarmcentralen. App'en erstatter således ikke det traditionelle 112-opkald, men er et supplement.

- Det bliver en meget stor hjælp for alarmcentralen at få en præcis stedangivelse overført samtidig med samtalen. Vi håber derfor, at alle vil downloade 112 app'en til deres smartphone, siger Steen Herlev Larsen, der er leder af 112-sekretariatet hos Rigspolitiet.

App'en kan potentielt blive meget udbredt. Cirka tre ud af fire opkald til alarm 112 kommer fra en mobiltelefon, og samtidig er over halvdelen af danskernes mobiltelefoner i dag smartphones med en indbygget GPS.

112 app er gratis og fås til både iOS, Android og Windows Phone.

/ritzau/