Vi fortryder billeder på nettet

Hver niende dansker fortryder indlæg eller billeder, som man kan finde af dem på nettet

12 procent af alle danskere over 18 år har oplevet, at de selv eller andre har lagt oplysninger ud på nettet, som de ved nærmere eftertanke helst ville have holdt private. Det viser en måling, Megafon har foretaget for Politiken og TV 2.

Drukbilleder på Facebook, politiske debatindlæg og profiltekster fra datingsider bliver hængende i cyberspace og kan dukke op i uønskede sammenhænge. Særligt de unge ærgrer sig. Hver tredje mellem 18 og 29 år har omtale liggende på nettet, som de fortryder.

"Det er svært at leve et liv på nettet i dag uden at oplyse ting om sit privatliv, og det kan der være mange forskellige farer forbundet med," siger Anders Albrechtslund, forsker i overvågning og etik ved Institut for Informations- og Medievidenskab, Aarhus Universitet til Politiken.

"Vi skal se det som et nyt vilkår, at alle trækker en slags historisk spor efter sig på nettet."

Forstår ikke effekten
Forældre og skolelærere kan blive meget bedre til at tale med de unge om, hvilke spor man ikke bør efterlade sig på nettet, mener Lisbeth Klastrup, lektor på IT-Universitetet.

"Mange kommer på nettet i så ung en alder, at de ikke nødvendigvis intellektuelt kan forstå effekten af deres handlinger online. Og der kan være perioder i de unges liv, hvor grænserne for, hvad de vil dele med andre, kan være ret vide," siger hun til avisen.

"Når man mange år senere skal søge job, kan man blive klar over, at det nok ikke var så smart med de festbilleder," siger Lisbeth Klastrup.

Har du oplevet, at du selv eller andre har lagt ting om dig ud på nettet - hvor du nu ærgrer dig over det? Og har du gode råd til, hvordan man bedst muligt får slettet sporene? Skriv et indlæg nedenfor