Unge tager piller til hverdag

16x9

Rigtig mange unge kan ende med mavesår og leverskader, fordi de tager smertestillende håndkøbsmedicin, selv om de ikke har brug for det.

"Lige nu er det største problem ved brugen af smertestillende håndkøbsmedicin manglen på fornuft. I stedet for at bruge pillerne smertestillende, bliver de brugt som livsstilsmedicin," siger Lona Christrup, professor i klinisk farmaci, på Københavns Universitet til 24timer.

Det drejer sig blandt andet om Panodil, Ipren og Kodimagnyl.

Piller for at forebygge
"Har man ondt i hovedet på grund af tømmermænd, kan en pille selvfølgelig tage det. Men har man ondt i maven, fordi man er stresset eller ked af det, så hjælper det ikke," siger hun.

Pillerne bliver ofte taget for at modvirke stress eller andet, som de ikke kan leve op til. Og professoren fortæller også, at flere unge tager smertestillende for at forebygge hovedpine i stedet for kun at tage piller, når de reelt har hovedpine.

Kan blive afhængig
Smertestillende piller kan ikke bare give skader på både lever, mave og tarm - der er også risiko for afhængighed, fortæller Ebba Holme Hansen, professor i samfundsfarmaci på Det Farmaceutiske Fakultet.

"Det bliver en vane at tage smertestillende for at håndtere livet. Er de unge først begyndt at tage piller for at forebygge hovedpine eller afhjælpe stress, så er der stor sandsynlighed for, at de fortsætter med det," siger hun til 24timer.

Hvor ofte tager du smertestillende piller?