Ufine tricks skaber vrede på Facebook

16x9

Venstremand bag Facebook side skiftede fokus over på sin person og fik støtterne på nakken

En Facebookmærkesag med over 29.000 støtter tog en ubehagelig drejning, da stifteren af gruppen pludselig skiftede fokus over på sit eget politiske projekt.

Gruppen "Bevar S-tog om natten" nåede netop at runde 29.000 støtter, og det var stifter og venstremand Jan Wammen Dam (V) var så glad, at han bekendtgjorde det i gruppens statusopdatering.

Det var dog ikke megen positiv respons han fik, da han valgte at slutte statusopdateringen med:

"Hvis du vil støtte mig personligt som politiker, kan det gøres på (hans politiske facebookprofil)"

Medlemstal faldt ned under 29.000 igen
Det fik i går mange af sidens støtter til at fare i flint og anklage Jan Wammen Dam for ufine politiske metoder. En del meldte sig ud, så medlemstallet hurtigt faldt ned under de 29.000 igen.

Her ses et udpluk af de sure reaktioner:

"Med dette indlæg Jan skiftede den her side pludselig fra en god ide til noget med personlig politikerstøtte, jeg er ude herfra om 5 sek..." (Kjeld Jensen).

"Din kampagne for S-tog om natten har jeg varmt støttet fra start. At du nu begynder at bruge et godt initiativ til at fiske efter stemmer til venstre, finder jeg direkte usmageligt. Især når man tænker på, at venstres konsekvent har udsultet og ødelagt den kollektive trafik i årevis. Kan ikke længere støtte denne side." (Bjarne Felby).

"Synes denne side var en fed ide, men dette usmagelige venstre politik er noget virkelig lort, er væk herfra om 2 sekunder......" (Cecilie Kirk).

"Haha, jeg støtter stadig ideen, men det er jo helt forrykt at blande de to ting sammen i denne gruppe.. I'm gone, good riddance sir.." (Christian Brøns Schnor).

"Det er bare en bizar måde at føre politik på... Du skulle fandme skamme dig!!!" (Martin Borg).

Går i små sko
Hovedpersonen Jan Wammen Dam har dog ikke den store forståelse for de mange sure reaktioner:

"Det har hele tiden fremstået klart under sidens information, at det er mig, der står bag gruppen, så jeg har ikke ført nogen bag lyset," siger han til tv2.dk.

Jan Wammen Dam synes, det er ærgerligt, at et ellers positivt projekt får en negativ vinkel pga. forskelle på det politiske ståsted.

"Der er folk på begge fløje, der går i meget små sko. Den her side er et bredt initiativ, der i øvrigt allerede har haft sin positive effekt," siger Jan Wammen Dam.

Han henviser til, at DSB i nu snart et år har kørt med en forsøgsordning med S-tog om natten. Og det tilskriver han sin Facebookgruppe, der dog oprindeligt hed "S-tog om natten - Ja tak!" Her var 22.000 medlemmer ifølge Jan Wammen Dam med til at overbevise DSB om at køre forsøget.

Ekspert: Politisk genistreg
Thomas Bigum er ekspert i Facebook og andre sociale medier, og han mener at Jan Wammen Dam har lavet en regulær genistreg - bevidst eller ubevidst.

"For det første synes jeg ikke, at han fører brugerne bag lyset. Han skriver tydeligt under sidens informationsfaneblad, at han er venstremand, så der er ikke så meget at komme efter," siger Thomas Bigum.

"Den her sag er et udtryk for, at brugerne farer forvirrede rundt på Facebook uden at tænke sig om. Det er nok de færreste af sidens støtter, der har læst gruppens information," siger Thomas Bigum.

Han mener derimod, det er en genistreg, at arbejde gruppen op på en mærkesag i stedet for på sin politiske profil.

"Facebook er rigtig godt til mærkesager og værdier, hvilket man også kan se på de 29.000 støtter. Og jeg tror ikke, at han ligefrem kommer til at miste vælgere på dette stunt. Dem der falder fra, havde nok ikke stemt på ham alligevel. Men tvivlerne kan sagtens blive overbevist af denne mærkesag," siger Thomas Bigum.

Jan Wammen Dam stiller op til næste folketingsvalg i Sjællands Storkreds.