Lang dansk-thailandsk historie

Frederik og Mary deltager i fejringen af det flere hundrede år lange forhold mellem Danmark og Thailand

De ligger næsten på hver sin side af Jorden, Danmark og Thailand. Men den lange afstand har ikke forhindret, at der i hundreder af år har været forbindelse imellem landene.

Tidligere blev kontakten holdt via hårde og ugelange sejlture, men det var dengang. Det officielle Danmark med kronprins Frederik og kronprinsesse Mary i front er kommen til Bangkok på officielt besøg efter en flyvetur på en halv snes timer.

En flyvetur, som hundredetusinder af danskere har prøvet, og som har gjort, at så mange danskere har lært denne del af Asien at kende.

Frederik har dog været noget længere tid undervejs, men han er også kommet til Bangkok fra USA.

Thailand - De Fries Land
Anledningen til kronprinsbesøget er 150-året for indgåelse af en venskabs- og handelsaftale mellem Danmark og Thailand den 21. maj 1858. Den blev underskrevet af kong Frederik VII og kong Mongkut, der var konge i Siam, som i 1939 skiftede navn til Thailand - De Fries Land.

Aftalen kom i stand i kølvandet på handelsforbindelser, der ifølge oplysninger fra det thailandske udenrigsministerium kan dateres tilbage til 1621. Dengang blev Siam regeret fra kongebyen Ayuthaya, og danskere, der opererede fra handelskolonien Tranquebar, fik tilladelse til at handle i kongeriget. Den daværende konge handlede også med Danmark og bestilte angiveligt en række kanoner hos Asiatisk Kompagni i 1770. Det skete efter, at burmesere løb Ayuthaya over ende.

Siams hovedstad blev flyttet til Bangkok i 1782.

Gode handelsforbindelser
Forholdet mellem Danmark og Thailand var førhen mest handelsmæssigt. Som årene er gået, har forholdet udviklet sig, men det var forretningsfolk, der lagde grunden.

Det var i Thailand, at den fattige Nakskovdreng Hans Niels Andersen i 1884 grundlagde det selskab, der blev til ØK. Siden er listen over danske selskaber, som har haft eller har datterselskaber i Thailand, blevet lang. A.P. Møller-Mærsk er her, Ecco er her, Danfoss, Grundfos. I 1949 blev Thai Airways oprettet i et joint venture med SAS.

Varme kongelige relationer
Kongehusene i Bangkok og København har også udviklet forbindelsen. Thailands kong Bhumibol og dronning Sirkit var i 1960 på officielt besøg i Danmark, kong Frederik IX og dronning Ingrid var to år senere på officielt besøg i Thailand.

Der har desuden været en lang række uofficielle besøg imellem de to kongehuse.

I 2001 var dronning Margrethe og prins Henrik på officielt besøg i Thailand. Kronprins Frederik var også med, og han har i øvrigt været i Thailand flere gange. I et interview for nylig med den thailandske avis Bangkok Post fortæller han, at han første gang besøgte landet tilbage i 1986, da han slappede af med en kammerat efter en tur i Mongoliet.

Deltog i mindehøjtidelighed
Kronprinsparret har også tidligere været i Thailand sammen, men da var baggrunden betydelig mere dyster end ved det nuværende besøg. Det var i 2005. Da var parret til mindehøjtidelighed i ferieområdet Khao Lak for ofrene for den store tsunami anden juledag 2004.

I det sydlige Thailand omkom 5400 mennesker, 2800 er fortsat savnet, og ialt omkom der flere end 210.000 mennesker i landene ved Det Indiske Ocean. 46 af ofrene var danske, de fleste omkom i Thailand.

At så mange danskere kunne miste livet i julen så langt væk som i Thailand illustrerer, at forholdet mellem Danmark og Thailand har mange sider.

Stort turistmål
Thailand er et stort turistmål for danskere. Thailands turistmyndigheder siger, at landet sidste år fik besøg af 135.006 danske statsborgere.

Den voksende turisme har også ført til øget samkvem på det mere folkelige plan, på godt og på ondt. Der indgås ægteskaber imellem danskere og thaier, danske rockere har siddet i thailandske fængsler, thailandske prostituerede er kommet til Danmark, og det thailandske køkken er flyttet ind på hylderne i supermarkederne i Danmark.

Og kan man ikke selv finde ud af at komponere de stærke, men velsmagende thailandske retter, så er der efterhånden skudt thairestauranter op mange steder i byerne.

I øvrigt er det heller ikke nødvendigt at rejse til Thailand for at se thailandske elefanter. Det thailandske kongehus har skænket tre elefanter til Danmark, og de går i Københavns Zoo.