Unge halter bagud med nemID

16x9

Unge har ry for at boltre sig ubesværet i det digitale univers. Men når det kommer til offentlige IT-løsninger som NemID, e-boks og digital post, så går det dårligt. Det skriver Avisen.dk.

Kun 44 procent af de 15-17­årige har anskaffet sig et NemID. Det tal ligger ellers på 90-98 procent for resten af de 18-64­årige. Kun hver tredje af de 15-24­årige kan modtage digital post. Men det holder ikke.

For mange steder er NemID og e-boks faktisk et krav for bare at kunne blive flaskedreng i det lokale supermarked, og fra 1. november sender det offentlige al post digitalt.

De ældres stærke organisationer som Ældre Sagen har snuppet opmærksomheden ude i Borgerservice på kommunerne og sat sig først i køen til hjælp. Men de unge har også problemer.

- Vi har haft fokus på de ældre, der har svært ved IT. Men det borgerservice og biblioteker melder tilbage om de unge er blandt andet, at de har svært ved at forstå den offentlige sektor og det offentlige sprog, siger Marianne Sørensen, kontorchef i Digitaliseringstyrelsens kontor for it-anvendelse og kommunikation til Avisen.dk.

Derfor starter Digitaliseringsstyrelsen efter ferien en kampagne for at få fat i unge.

november skal alle kunne modtage digital post fra det offentlige, med mindre man har søgt om at blive fritaget. Skal man tjekke den, kræver det et NemID.

I LO mener Ungdomskonsulent Kasper Sand Kjær, at det er arbejdsgivernes ansvar at hjælpe ungarbejdere i gang, så der ikke bliver en social slagsside i, hvem der kan finde ud af at finde sin lønseddel på nettet.

- Som arbejdsgiver for unge har man et stort ansvar for at introducere dem for arbejdsmarkedet , og de digitale løsninger der en del af det, siger Kasper Sand Kjær til Avisen.dk.

I Coop, der står bag Kvickly og Brugsen-forretningerne, er de klar over problemet. De tusinder af ungarbejdere, der sorterer flasker, passer kasser og skubber vogne, får ligesom de øvrige medarbejdere deres lønseddel i e-boks. Supermarkedskæmpen har derfor fået lavet en omhyggelig brugsanvisning.

- Alle nyansatte får den brugsanvisning, siger informationsdirektør i Coop, Jens Juul Nielsen til Avisen.dk.