Vismænd: Giv pensionister skattefradrag på 100.000

16x9

Det skal bedre kunne betale sig for de ældre at tage en ekstra tørn på arbejdsmarkedet, mener vismænd

Der skal være en ordentlig økonomisk gulerod for de danske seniorer, der bliver ved med at gå på arbejde frem for at bruge kræfterne på golf, bingo eller stavgang.

Sådan lyder det fra de økonomiske vismænd, der foreslår regeringen at indføre et fast skattefradrag på 100.000 kroner om året til de ældre, der fortsætter med at arbejde ét år efter, de egentlig har nået pensionsalderen.

- Modelberegningen viser, at et skattefradrag på 100.000 kroner vil kunne øge beskæftigelsen med op til 6000 personer, skriver vismændene i deres forårsrapport.

Øgede beskæftigelse
Ifølge vismændene vil forslaget finansiere sig selv, fordi skatteindtægter fra den øgede beskæftigelse overstiger udgifterne til skattefradraget.

- Konkret skønnes det, at de offentlige finanser vil kunne forbedres med cirka 300 millioner kroner, når de dynamiske effekter indregnes, skriver vismændene.

En midlertidig ordning giver allerede et skattefradrag på 100.000 kroner til ældre, der fyldte 60 i perioden 2006-2012.

Grænse på 550.000 kroner
Ordningen har en indkomstgrænse på 550.000 kroner, men vismændene anbefaler, at en ny og permanent ordning også skal komme de mest velhavende ældre til gode.

Ellers vil det nemlig være en tilskyndelse til de ældre om at sætte arbejdstiden ned i årene op til pensionsalderen, hvilket vil have den modsatte effekt.

Vismændene kommer med forslaget, fordi der er stort behov for at få flere hænder på arbejdsmarkedet i de kommende år.

Droppe gunstige regler
Og på trods af tilbagetrækningsreform, som gradvist forringer efterlønsordningen og hæver pensionsalderen, er der fortsat for mange økonomiske incitamenter til at sige farvel til arbejdsmarkedet for ældre danskere.

Vismændene vil derfor droppe de særligt gunstige regler for boligydelse til pensionister, ligesom pensionister heller ikke skal have rabat på ejendomsværdiskat, og boligformue skal indgå i beregning af ældrecheck, lyder det.

Ifølge vismændene vil beskæftigelsen frem til 2050 vokse med 40.000 mere end hidtil forventet, blandt andet fordi færre vil gå på efterløn, og flere vil arbejde efter pensionsalderen.

Være 64 år
Med tilbagetrækningsreformen blev aldersgrænserne for pension og efterløn gradvist sat i vejret.

Det betyder, at man i 2023 skal være 64 år for at få efterløn, mens pensionsalderen stiger til 67 år i 2022.

Herefter vil aldersgrænserne blive sat i vejret i takt med højere forventet levetid.