Professor: Ateister er klogest

16x9

Kontroversiel Århus_professor: Ateister er klogere end troende

Den kontroversielle professor Helmuth Nyborg har begået en ny undersøgelse, der viser, at ateister har højere IK end stærkt religiøse mennesker. Det skriver Jyllands-Posten. Helt præcis skulle forskellen være 5,8 IK-point.

Den 70-årige Nyborg er netop gået på pension efter en langvarig kontrovers med Aarhus Universitet. Han agter dog at forske videre som privatperson.

Undersøgelsen af intelligens hos hen­holdsvis troende og ikke-troende er lavet på baggrund af amerikansk data­materiale på 7.000 personer.

Den såkaldte National Longitudinal Study of Youth (NLSY) indeholder intelligensprøver på et repræsentativt udsnit af den amerikanske ungdom, som også har besvaret spørgsmål om bl.a. religiøs overbevisning.

"Jeg mener ikke, at man bliver dummere af at tro på Gud. Min hypotese er, at mennesker med lav intelligens i højere grad bliver tiltrukket af religioner, som giver sikre svar, mens mennesker med en høj intelligens er mere skeptiske," siger Helmuth Nyborg.

Han erkender, at også højt begavede mennesker kan være dybt religiøse. Hans pointe er, at der er væsentligt færre troende i den høje ende af intelligensskalaen, mens ateisternes andel vokser. Professoren finder også en IK-forskel mellem religioner, som giver plads til diskussion og analyse.

"Hvis du er højt begavet, vil du have en tendens til at forkaste en bibeltro religion og vælge en religion eller livsanskuelse, som giver en større intellektuel tilfredsstillelse," siger Helmuth Nyborg.