Skift bank i dag

Dansk borgerinitiativ opfordrer danskerne til et bankskifte i dag, hvor det er Skift Bank Dag

Det danske borgerinitiativ, Skift Bank Dag, opfordrer i dag danskerne til at være kritiske overfor deres bank og overveje muligheden for et bankskifte.

"Vi opfordrer folk til, at skifte til en bank de kan stå inde for. Vi siger, at man skal skifte både med pengepungen og hjertet. Det skal være en bank, der er gennemsigtig nok til, at man kan se, hvad pengene bliver brugt til," siger talsmand for Skift Bank Dag til GO'Morgen Danmark, Uffe Lembo.

Skift Bank Dag initiativet er opstået som en reaktion på finanskrisen, som bevægelsen i høj grad giver de store banker skylden for.

"Bankerne har spillet en aktiv rolle i at være skyld i den krise, vi er i nu. De har ikke været påpasselige med, hvad de har investeret i, og de har taget for store chancer for at tjene penge. De har ikke taget det ansvar, vi mener, de burde have taget," siger Uffe Lembo.

Skift til bæredygtigt pengeinstitut
Skift Bank Dag opfordrer derfor danskerne til, at de skal skifte til det de betegner som bæredygtige pengeinstitutter.

"Vi har vænnet os til, at når vi går ned i supermarkedet og skal se på noget mælk eller kaffe, så er det vigtigt for rigtig mange, at det er produceret socialt ansvarligt. Det i virkeligheden det samme, som vi gerne vil have folk gør, når de vælger bank," siger Uffe Lembo.

Bank ægteskaber er de længstvarende
Opfordringen om at skifte bank handler i høj grad om, at man som kunde skal se mere i retning af de mindre banker. Ifølge Uffe Lembo skal man ikke være nervøs for, om de små banker krakker, da det er de medlemsejede banker i Europa, der har klaret sig bedst og har været mest stabile i løbet af finanskrisen.

Desuden peger Uffe Lembo på, at vi i Danmark har en såkaldt indskydergarantifond, der dækker alt, hvad man har af indlån op til 750,000 kroner. Det vil sige, at de fleste danskere ikke skal være nervøse for at miste deres opsparing, hvis de sætter denne i en mindre bank.

Det er Skift Bank Dag bevægelsens store ønske, at der kommer mere konkurrence på bankmarkedet, hvilket bankkunderne kan medvirke til ved at ændre deres forbrugsmønster.

"I England har de fundet ud af, at en gennemsnitlig bankrelation varer længere end et gennemsnitligt ægteskab. Jeg tror, det er lidt det samme i Danmark, og det er den statistik, vi gerne vil være med til at lave om på," siger Uffe Lembo.

Bliv endnu mere klog på Skift Bank Dag initiativet ved at klikke på videoen øverst i artiklen.