"Al-Qaedas styrke er flyttet til nye lande"

I dag er det præcis et år siden Osama Bin Laden blev dræbt i Pakistan.

Den amerikanske præsident Barack Obama markerede dagen med en lynvisit i Afghanistan, hvor han understregede betydningen af drabet på al-Qaeda-lederen.

"Det mål jeg satte om at besejre al-Qaeda og forhindre en gendannelse, er nu inden for rækkevidde," sagde Barack Obama tidligt i morges.

Men den melding er måske lovlig optimistisk. Den danske Mellemøstforsker Helle Lykke Nielsen vurderer, at al-Qaeda ganske rigtigt er svækket, men at det er for tidligt at afskrive organisationen.

"Det er rigtigt, at amerikanerne har haft stort held med at ødelægge den centrale ledelse i Pakistan og Afghanistan. Men ikke alle steder man har haft lige stort held med at slå organisationen tilbage," siger hun.

For mens al-Qaeda er svækket i bevægelsens kerneområde i Afghanistan og Pakistan, så står den stadig stærkt i andre dele af verden.

"Der er andre steder, hvor al-Qaeda har formået at etablere sig, for eksempel i Yemen og Somalia," siger Helle Lykke Nielsen.

Men det ændrer ikke på, at drabet på Osama Bin Laden var et alvorligt symbolsk tilbageslag for al-Qaeda.

"Bin Laden var ansigtet udadtil. Ved at få ham af vejen har man skåret hovedet af al-Qaeda. Så på den måde har Obama ret," siger Helle Lykke Nielsen.