Novo nu Nordens mest værdifulde firma

16x9

Det danske aktiemarked har tirsdag fundet den helt store klinge og er gået i udbrud i Europa godt hjulpet af børsdarlingen Novo Nordisk

Den danske medicinalkæmpe stiger markant og har med en markedsværdi på 490 mia. kr. passeret Statoil som størst i Norden. Olieselskabets markedsværdi er omregnet til danske kr. 486 mia.

Pengene regner ned over danskerne i disse dage, og det kan være Forklaringen på den imponerende udvikling herhjemme. Derimod synes der ikke at være en entydig forklaring på den store interesse om aktielokomotivet, Novo. Insulinkæmpen
ligger efter markante stigninger i denne uge til at sætte rekord 3,3 pct. højere i kurs 842.

"Vi kan godt lide Novo-casen, men det har vi hele tiden kunnet, og jeg kan ikke pege på, hvorfor man lige pludselig går så meget amok i den aktie," siger chefhandler i Danske Bank, Mads Zink, til Ritzau Finans.

Dansk pengeregn
Novo-aktien benyttes ofte som parkeringsplads for likviditet, men det gælder også andre aktier, så det er næppe heller det alene, der trækker.

Den generelt positive stemning i det danske marked kan dog skyldes de store
udbetalinger af efterløn, udbytter og forfaldne obligationer, som tikker ind på danskernes konti i disse dage.

Ifølge Danske Banks beregninger kommer op mod 59 mia. kr. til udbetaling, herunder ca. 20 mia. kr. i udbytte fra
investeringsforeninger. Dertil kommer, at danskerne får netto knap 8 mia. kr.
tilbage i skat, obligationsudløb frigiver andre 14 mia. kr., og Danske Bank venter, at danskerne trækker 17 mia. kr. ud af efterlønsordningen.

"Vi har op mod 59 mia. kr., der kommer ud oven i hinanden. Det tror jeg, er den store forklaring på, at det danske marked klarer sig bedre end sine naboer," siger Mads Zink.

Den store udbetaling svarer til knap 8 procent af markedsværdien af C20-aktierne på samlet 765 mia. kr.