Dronningens kok siger op i protest

16x9
Kongehusets kok Takashi Kondo Foto:

Margrethes kok gennem 24 år vil ikke servere mad fra mikroovn

Dronning Margrethes kok gennem 24 år, 58-årige japanskfødte Takashi Kondo, oplyser til Ekstra Bladet, at han vil sige sin stilling op, fordi han mangler
opbakning fra hoffets ledelse, får lav løn, og må gå på kompromis med sin fag­lige stolthed. Takashi Kondo siger, at dråben er, at hofmarskallatet har givet ham besked på, at regentparrets mad i weekenden skal tilberedes dagen i forvejen og varmes i mikrobølgeovn.

"Det ligner efterhånden ren discount; noget man muligvis accepterer på et plejehjem, men jeg gør ikke," siger Takashi Kondo til avisen.

Han er hidtil mødt op i sin fritid for alligevel at kunne tilberede tre retter mad til regentparrets frokost, men han er utilfreds med, at en ny vagtplan har skåret yderligere ned på hans arbejdstid, så han skal møde klokken 13 - samme tidspunkt som middagen skal serveres for regentparret.

Han giver hoffets ledelse skylden og siger, at der ikke bliver lyttet til det menige personale.

"Forholdene har ændret sig de seneste år. Den særlige sjæl er væk. I dag handler det primært om at effektivisere og rationalisere. Som det er nu, er det ikke attraktivt at arbejde for kongehuset. Det er et job, hvor alle skal løbe stærkt, hvor lønnen er lav, hvor der mangler opbakning fra ledelsen, og hvor psykisk chikane er blevet en del af dagligdagen," siger han.

Ifølge avisen får han en grundløn på 19.773 kroner om måneden, må være væk fra familien cirka 100 dage om året og har mellem 400 og 500 overarbejdstimer på et år.