DSB skjuler stadig de billigste billetter

16x9

DSB nægter stadig at oplyse deres kunder om de billigste billetter for en enkelt tur med toget, når kunden spørger. Det er brud på markedsføringsloven, fastslår forbrugerrådet nu.

Det er ofte billigere for DSB's kunder at købe en billet til en destination længere væk end den egentlige slutdestination. Det kom frem i et af DR's programmer, DR Kontant.

Men DSB gjorde ikke deres kunder opmærksomme på besparelsen. Det skulle der laves om på, lovede DSB, men nu har de trukket i land.

"Det er rigtigt, at vi har sagt, at vi ville gøre vores kunder opmærksomme på de billetter, og vi ville undersøge, om det teknisk kunne lade sig gøre, at automaterne også kunne sælge billetterne. Men i mellemtiden er vi så blevet klogere ," siger sekretariatschef hos DSB, Bjarne Lindberg Bak til tv2.dk.

"Det står i loven om jernbane og loven om trafikselskaber, at vi skal bruge de andre takster. Vi har en kontrakt med transportministeriet, så vi må simpelthen ikke oplyse vores kunder om de billetter," fortæller han.

I strid med markedsføringsloven
Så når kunderne spørger om den billigste billet, forsøger DSB at sælge deres andre rabat-billetter. Og det er i strid med en anden lov, mener Forbrugerrådet.

"Vi mener stadig, at det ikke er god markedsføringsskik at undlade at give forbrugerne oplysninger, der kan gøre deres rejse billigere. Det ligger implicit i markedsføringsloven at man sikrer, at forbrugerne nemt kan finde frem til bedste og billigste tilbud," siger Claus Jørgensen, trafikpolitisk medarbejder hos Forbrugerrådet.

"Som vi ser det, er det ikke en rimelig handelspraksis, og derfor bryder de loven," uddyber han.

Vil ikke bryde kontrakt
Men hos DSB mener de det stik modsatte. Bryder de deres kontrakt, bryder de også loven.

"Vi bryder loven om jernbane og trafikselskaber, hvis vi oplyser om de billetter. Vi SKAL sælge de billetter, som det lokale trafikselskab fastsætter," siger sekretariatschefen hos DSB.

Det betyder, at medarbejderne hos DSB er blevet gjort opmærksomme på, at de ikke må tilbyde deres kunder, at rejse til en anden destination uden for den planlagte rejse. Men ifølge forbrugerrådet, er det ikke godt nok.

"Hvis DSB har en kontrakt, der betyder, at de billigste priser holdes hemmeligt for forbrugerne, så må denne kontrakt revideres," siger Claus Jørgensen fra Forbrugerrådet.

"Klippekort er det billigste"
Men DSB mener faktisk ikke, at de gør noget forkert eller bryder med markedsføringsloven, da den billigste måde at rejse på, ifølge dem, ikke er ved at købe den slags billetter.

"Den billigste måde at rejse frem og tilbage på, medmindre man er pendler, er helt klart klippekortet. Det forsøger vi også at forklare vores kunder, og derfor tilbyder vi dem også den billigste billet," siger Bjarne Lindberg Bak fra DSB.

Og rejser man mere end én gang frem og tilbage, er klippekortet også den billigste løsning for mange. Men nogle rejsende skal kun bruge en enkelt billet og for unge, studerende og seniorer er det næsten altid enkelt-billetten, der er den billigste løsning.

Den billigere pris skyldes, at den lokale bus- og togtrafik drives af landets forskellige trafikselskaber, som følger grænserne for de fem regioner. Rejser man derfor med DSB inden for de grænser, er det det lokale trafikselskabs priser, man skal følge. Rejser man derimod gennem to eller flere grænser, er det DSB, der fastsætter prisen, som ofte er billigere.

Derfor kan det tit betale sig, at købe en billet der går ud over den lokale takstzone-grænse. For eksempel er det billigere at købe en billet til Roskilde, hvis man vil rejse fra Nykøbing Sjælland til Holbæk. Eller købe en billet til Randers, hvis man vil fra Skagen til Hobro.

Rejsekortet skal være løsningen
Hos DSB kan man dog godt se problemet med de skæve takstzoner og forskellige priser, og håber på, at finde en løsning, så kunderne kun har en ting at vælge imellem.

"Det er irriterende både for kunderne og for os, at der er de her forskellige takster, men nu kommer rejsekortet snart til hele landet, som gerne skulle gøre, at de problemer er ude af verden," siger Bjarne Lindberg Bak.

Kunderne er dog stadig i sin fulde ret til at købe en billet til en anden by end den egentlige destination.

Tv2.dk har lavet en guide til de billigste billetter hos DSB, så du kan se, hvad der er mest besparende for dig. Klik i det øverste link i boksen til højre for at se guiden.