Blev milliardær på markedets nedtur

16x9

Tidl. bilimportør blev milliardær på store kursfald

2008 var det værste år for danske investorer nogensinde, men for den tidligere bilimportør i Køge, Allan F. Andersen og familien, blev året særdeles givtigt.

Krisen betød, at familien begyndte året med tæt på nul kroner, men kom ud på den anden side af året som milliardærer gennem aktieinvesteringer. Det skriver dagbladet Børsen.

Men gevinsten blev også så stor, fordi den tidligere bilimportør tog en stor risiko, når han investerede.

Gjorde tab til en fordel

Baggrunden for, at det lod sig gøre for dem at hente de imponerende 700 millioner kroner ud af et faldende aktiemarked, er, at han benyttede sig af samme strategi, som mange hedgefonde benytter, nemlig shortselling eller terminskontrakter, som det hedder på dansk.

Hvis man som aktieinvestor satser på, at aktierne falder, kan man sælge dem short. Det går i al sin enkelhed ud på at låne aktier, sælge dem og derefter sætte pengene til side.

Efter at aktierne er solgt, venter man på, at kursfaldet sætter ind, køber man aktierne tilbage, og afleverer dem der, hvor man har lånt dem.

Sådan gør man et tab til en fordel, men det er alligevel de færreste privatpersoner, der benytter sådan en strategi - og slet ikke i samme målestok som Allan Andersen.

Sidste år faldt danske aktier 46 procent, et helt uhørt fald. Det næststørste fald kom i 2002, hvor aktierne faldt 26 procent, skriver Børsen.

Milliard i egenkapital

Selskabet, der er ejet af Allan Andersen og hans familie, havde ved udgangen af oktober 2008 1,2 milliard kroner i egenkapital og blot omkring 481 millioner kroner i gæld.

Egenkapitalen udgøres oven i købet af likvide midler, så Allan Andersen solgte ud af næsten alle sine investeringer op til regnskabet.

Hvad der siden er sket med pengebunken, er uvist, men sikkert er det, at familien har haft et usædvanligt investeringsheld og har været enormt risikovillige.

I 2007 beløb resultatet i virksomheden sig således til et tab på 563 millioner kroner. Oven i købet havde selskabet en kortfristet gæld på 787 millioner kroner og likvider på 789 millioner kroner.

Allan Andersen og familien gik altså ind i 2008 med omtrent et rundt nul.

Desuden ønskede Allan Andersen ikke at deltage i artiklen i dagbladet Børsen, hvorfor det er uvist, hvilke aktier, der har gjort den tidligere bilimportør til milliardær.