Regnskabsrod hos Tyrkiet Eksperten

16x9

Revisor nægter at godkende Tyrkiet Ekspertens årsregnskab

Rejseselskabet Tyrkiet Eksperten har afleveret et årsregnskab med et så stort rod i bogholderiet, at revisoren har været nødt til at tage forbehold for alle tallene.

Det kritiseres i skarpe vendinger af revisions- og regnskabsekspert Kim Klarskov Jeppesen fra Copenhagen Business School (CBS). Erhvervs- og Selskabsstyrelsen går nu ind i sagen.

"Revisor har gjort sin del af arbejdet. Han har konstateret, at der er rod i regnskabet, og han kan derfor ikke gennemføre revisionen. Det er alvorligt for ledelsen, fordi den ikke har noget grundlag for at vide, om virksomheden tjener penge eller taber penge," siger lektor Kim Klarskov Jeppesen til Ritzau.

Regnskab afleveret for sent

Selskabets regnskab er blevet indleveret for sent til Erhvervs- og Selskabstyrelsen, der nu vil se nærmere på regnskabet, hvor der er taget forbehold for et bogholderi, der ikke har været ajourført siden efteråret 2007.

"Vi er opmærksomme på sagen, og vi er ved at kigge nærmere på det," siger chefkonsulent Jan Christian Nilsen Erhvervs- og Selskabstyrelsen.

Helt konkret har statsautoriseret revisor Kurt Christensen i regnskabet taget forbehold for mangelfuld bogføring, der betyder, at revisionen ikke kunne gennemføres, og at revisoren ikke kan tage stilling til ledelsens udtalelser.

"Revisor er ikke sikker på, at det, der skal bogføres, er bogført på de rigtige konti og i den rigtige periode. Man kan ikke stole på regnskabets fuldstændighed og nøjagtighed, og det er også grunden til, at revisor tager et totalt forbehold, og siger, at han ikke kan udtrykke en konklusion om årsrapporten. Det er den skrappeste form for forbehold, man kan tage," siger Kim Klarskov Jeppesen.

Stor usikkerhed om økonomien

Det rejser naturligvis en stor usikkerhed omkring Tyrkiet Ekspertens økonomi, som ellers umiddelbart ser fornuftig ud med en egenkapital på 9,6 millioner kroner. Rejsegarantifonden kan tage affære ved at slette selskabet af listen over registrerede selskaber, men det er ikke gjort.

"De konklusioner, vi har draget, kan vi ikke sige noget om. Det er ikke normalt, at revisorer tager alvorlige forbehold i revisionspåtegningen. Derfor tager vi det alvorligt og undersøger, om det er noget, vi kan leve med, eller om det er noget, vi skal gøre noget ved. Mere kan jeg ikke sige," siger Rejsegarantifondens bestyrelsesformand, Bent Mebus.

Lover snarlig bedring

Ledelsen hos Tyrkiet Eksperten undskylder sig i årsregnskabet med, at der er i efteråret 2007 var en akut mangel på kvalificerede medarbejdere i bogholderi og administration. Det har givet problemer med at betale regninger til tiden, men ledelsen forventer, at det er på plads senest den 15. juli 2008.

Regnskabsrodet er ikke det eneste, der kan bekymre Tyrkiet Ekspertens kunder. Rejseselskabet søger lige nu akut efter et nyt flyselskab, der kan redde alle vinterrejserne til Thailand, fordi samarbejdspartneren canadiske Zoom Airlines er gået konkurs.

Regnskabs- og revisionseksperten Kim Klarskov Jeppesen er i hvert fald betænkelig ved at købe ind hos Tyrkiet Eksperten.

"På papiret ser virksomheden solid ud, hvis tallene altså holder. Men jeg ville nu være lidt betænkelig ved at købe rejser et sted, hvor jeg ikke ved, om de registrerer mine betalinger eller betaler deres leverandører," siger han.