DEBAT: Kan robot erstatte besøg hos farfar

DEBAT: Kan japansk robot, der kan skabe tryghed hos ældre, erstatte besøg hos farfar

Den dårlige samvittighed over ikke at få besøgt sine ældre familiemedlemmer så ofte er nok noget mange kender til.

Og mange ældre kender nok lysten til at få et hjerteligt kram af et barnebarn.

Den følelse kan der nu blive gjort noget ved.

For i disse dage testes en ny japansk robot for første gang uden for Japan - og det sker her i Danmark.

Skabe tryghed hos ældre
Helt præcis er der tale om en ny menneskelignende robot, der skal øge tryghed hos de ældre. Med et livagtigt ansigt og bevægelser og stemmekontrol, der kan fjerstyres via internettet, kan robotten erstatte de normale telefonsamtaler og gøre dem mere livlige.

På den måde kan et barnebarn nu se og høre sin bedsteforælder uden at være til stede, og bedsteforældreren kan føle, høre og snakkke med barnebarnet, som sad personen lige ved siden af.

"Med mobiltelefonen er vi vant til, at det er ordet vi kan høre, men vi kan ikke føle hinanden. Vi kan ikke føle, hvis vi rent fysisk føler noget over for hinanden. Det kan man lægge over i sådan en robot," siger Henrik Hautop Lund, professor fra DTU.

Testes i Svenborg
Det hele sker i forlængelse af et forskningssamarbejde mellem professor Hiroshi Ishiguro, ATR/Osaka og professor Henrik Hautop Lund fra Danmarks Tekniske Universitet

Robotten er lige nu på besøg i en række danske svenborgensiske hjem sammen med forskere og udviklingsfolk fra Japan i samarbejde med Svenborg kommune.

Det er planen, at robotten skal testes over for nogle af de ældre brugere på Caroline- og Amalienlund dagcentre. På den måde ønsker Svenborg kommune at komme i forreste række, når det handler om udvikling af nye velfærdsteknologiske produkter.

Robot er en god oplevelse
Sven Werner Jørgensen på 92 år har været en af de heldige, der har haft besøg af robotten. Og det har været en positiv oplevelse.

"Den har gode bevægelser, og den følger med med hovedet og med øjnene. Så jeg får et glimrende indtryk af, at der bliver lyttet til mig. Jeg har god kontakt med den, og det synes jeg er en oplevelse," fortæller den 92-årige svenborgenser, der dog mener, at man godt kunne arbejde lidt mere med kramme-funktionen.

Tryk play på indslaget foroven for at se, hvordan robot-besøget gik hos Sven Werner Jørgensen.

Er den nye robot et godt bud på en fremtidig kommunikation med de ældre, hvis tiden er knap og samvittigheden dårlig? Deltag i debatten nedenfor eller på vores facebookside via linket i boksen til højre.