Blackwater stadig på USA's lønningsliste

Sikkerhedsselskabet Blackwater, der anklages for drab på civile irakere i 2007, har gennem skuffeselskaber indgået nye aftaler med USA's militær eller CIA.

I et forsøg på at sikre sig nye millionkontrakter med den amerikanske regering har det udskældte private sikkerhedsselskab Blackwater etableret over 30 skuffeselskaber, skriver New York Times.

Blackwater, der i dag er kendt under navnet Xe Services, dannede selskaberne efter hård kritik af dets fremfærd i Irak.

Nogle af Blackwaters ansatte anklages for at have skudt og dræbt 17 civile irakere i den irakiske hovedstad, Bagdad, i 2007. Vidner sagde dengang, at Blackwater-folkene, der ledsagede en officiel amerikansk bilkortege, havde skudt på må og få mod folk på gaden.

Selskaber, der for manges vedkommende er placeret i skattely, har budt ind på opgaver for USA's militær eller efterretningstjenesten CIA, og har hevet mindst tre kontrakter i land, skriver New York Times.

For nylig indgik CIA en kontrakt for 100 millioner dollar (580 millioner kroner) med Blackwater om sikkerhedsarbejde i Afghanistan. Flere medlemmer af Kongressen har kraftigt kritiseret den ny kontrakt.

Siden 2001 har Blackwater og andre tilknyttede selskaber indgået hemmelige kontrakter med CIA for tæt ved 600 millioner dollar (3,5 milliarder kroner), siger en regeringsembedsmand til avisen.

Demokraten Carl Levin, der er formand for Senatets forsvarsudvalg, siger, at det er værd at "undersøge, hvorfor Blackwater har behov for at skabe dusinvis af andre navne". Han har bedt justitsministeriet vurdere, om Blackwater vildledte regeringen, da selskabet benyttede sig af skuffeselskaber til at få fingre i de lukrative kontrakter.

/ritzau/