Sådan køber du et hus for 1 krone

16x9

Hvem har ikke drømt om det ultimative boligkup: Et lækkert hus på den perfekte adresse, købt for en slik på en tvangsauktion.

Ifølge formanden for Danske Boligadvokater, advokat Jan Schøtt-Petersen, sker det næsten aldrig, men det ér muligt at købe et hus i Danmark for stort set ingenting, hvis altså man er villig til at gå på kompromis med stand og beliggenhed og er udstyret med en god portion held, lyder det.

- Det er udbud og efterspørgsel, der regulerer det her. Det er i yderområderne, man kan få huse til 1 krone. De har sandsynligvis også nogle indbyggede problemer eller ligger yderst på skrænten, hvor stormen lige har ramt. Det sker meget sjældent, at man oplever disse 'Joakim Von And'­historier, siger Jan Schøtt-Petersen.

Vil man alligevel prøve lykken, er der her en guide til, hvordan man går til en auktion:

En bolig, der er røget på tvangsauktion udbydes altid på auktion i retten i den retskreds, hvor ejendommen er beliggende.

Inden auktionsdagen er det muligt at se ejendommen med egne øjne. Datoen og tidspunktet for, hvornår der er besigtigelse af ejendommen, kan oplyses af den advokat som administrerer auktionen, eller man kan finde den selv ved at slå boligen op på hjemmesiden iTvang.dk eller tvangsauktioner.dk.

Derudover bliver der altid udarbejdet en salgsopstilling, hvor man kan læse om ejendommen og se billeder - udefra, vel at mærke.

Forvent to auktioner
Er ejendom attraktiv kan du godt forvente, at interessen er stor, fortæller Jan Schøtt-Petersen.

Er huset en drøm, kan du derfor godt forvente, at der bliver kamp til stregen.

Derudover vil de, der har penge til gode, 'forsvare' deres tilgodehavende. Realkreditforeningen har typisk 1. prioriteten i ejendommen, hvilket betyder, at den er den første kreditor, der skal have gælden betalt. Kreditorerne kan spekulere i at købe ejendommen selv for at sælge den videre.

Selvom du ender med at have givet det højeste bud, skal du være opmærksom på, at du ikke nødvendigvis går fra auktionen som boligejer.

Der sker nemlig oftest det, at en ejendom udbydes til tvangsauktion to gange. Disse kalder man henholdsvis 1. og 2. auktion.

Kan kræve en auktion mere
Har ejeren af ejendommen eller de personer eller virksomheder, der har penge til gode, ikke fået dækning ved buddet på 1.auktionen kan én af disse umiddelbart efter hammerslaget forlange at der afholdes en ny auktion - den såkaldte 2. auktion.

2. auktionen er den endelige auktion. Står du med det højeste bud, når hammeren falder efter 2. auktionen, kan du være sikker på, at du har købt en ejendom.

I tilfælde, hvor der ikke kommer noget bud på 2. auktionen, vil den højstbydende på 1. auktionen være bundet af sit bud.

Det skal du have styr på inden auktion
Du skal ikke have hele købesummen klar på auktionsdagen, men du kan heller ikke møde tomhændet frem.

Du skal som køber stille sikkerhed for købesummen. Det sker over to omgange: Første gang i fogedretten, hvor du på stedet skal stille 'den lille sikkerhed', der typisk lyder på mellem 7.000 og 25.000 kroner. Her er det vigtigt at bemærke, at fogedretten ikke tager mod betalingskort.

Du skal derfor medbringe enten kontanter, en banknoteret check eller bevise, at du har et indestående hos en advokat på beløbet, hvis du vil gå derfra som boligejer. Har du ikke det, må du ikke byde.

Find størstebeløbet
Syv dage efter auktionens afholdelse skal du stille den såkaldte 'store sikkerhed'. Dette kaldes også 'størstebeløbet', der er det beløb, du skal betale udover dit bud. Det består af advokatens salær- og udlægsomkostninger, skyldige ejendomsskatter, rettens udgifter, skyldig brandforsikring osv.

Vinder du auktionen med et bud på 1 krone, skal du lægge størstebeløbet oveni. Det fremgår altid i salgsopstillingens punkt B.

Er størstebeløbet i salgsopstillingen oplyst til 125.000 kroner, og byder du 1 krone på tvangsauktionen, skal du altså hoste op med 125.001 kroner.

Vær derfor hurtig til at finde størstebeløbet i salgsopstillingen og kontakt eventuelt en boligadvokat, hvis du har brug for rådgivning.

Hvad gør jeg efter auktionen?
Har du vundet auktionen og betalt mindste-og størstebeløbet, har du efterfølgende god tid til at finde ud af at finansiere resten af købesummen.

Vær dog opmærksom på, at der er forskellige frister for, hvornår man skal indfri gælden, siger boligadvokat Jan Schøtt-Petersen.

Du kan enten overtage lånet, hvis du bliver godkendt af realkreditforeningen, eller vælge at indfri den bagvedliggende obligationsgæld, hvilket foregår på samme måde, som hvis man som privatperson ønsker at indfri sit obligationslån.

Vær derfor opmærksom på kursen - er den lavere, kan du som køber indfri gælden med en gevinst, men er den højere kan det koste dig dyrt. Normalt kan man dog overtage gælden uden problemer.

Kilde: Danske Boligadvokater og iTvang.dk