Guide: Sådan vælger du sommerdæk

16x9

Hvis du ikke har fået skiftet dine vinterdæk ud med sommerdæk endnu, er det på høje tid. Allerede når der ikke længere er udsigt til sne og is på vejene, er det tid at skifte.

Mange har formentlig ventet ekstra længe i år på grund af den strenge og uforudsigelige vinter, men det må efterhånden være rimeligt at antage, at vinteren og frostgraderne ikke kommer igen.

Og hvad skal man så være opmærksom på, når bilen skal sommerklargøres? Jørgen Jørgensen, afdelingschef for teknisk rådgivning hos FDM, giver dig her en række gode råd til valg af sommerdæk:

1. Find en leverandør, du har tillid til

Dæk er en tillidssag, og det er vanskeligt, for ikke at sige umuligt, at bedømme dæks kvalitet bare ved at undersøge dem i butikken.

"De fleste er afhængige af dækleverandørens rådgivning og viden. Større foretagender plejer at være gode leverandører - spørg fx i kantinen på arbejdet eller forhør dig om de lokale dækcentre blandt venner og bekendte," foreslår Jørgen Jørgensen.

2. Tjek dæktests

Find ud af hvilke dæk, der har klaret sig godt i dæktest - fx FDM's årlige test af sommerdæk (se link i boksen til højre).

"Først og fremmest skal man gå efter dæk, der klarer sig godt i vådt føre. Mange går efter støjsvage dæk, men et godt greb i regnvejr er det vigtigste," siger Jørgen Jørgensen.

Han anbefaler gængse, kendte mærker, for de har som regel også den bedste produktudvikling.

"Der er kommet mange, nye mærker på markedet de seneste år, ikke mindst kinesiske, og de klarer sig mildest talt ringe hver gang de er med i test - lad være at vælge dem," siger Jørgen Jørgensen.

3. Shop rundt prismæssigt

"Der er utrolig store prisforskelle på de samme dæk rundt omkring ­ man bør forhøre sig mere end ét sted, og på nettet er det jo nemt at sammenligne priser," siger Jørgen Jørgensen.

Desuden bør man tjekke om priserne er inklusiv montering og afbalancering af dækkene ­ ellers kan der hurtigt løbe flere hundrede kroner ekstra på regningen.

4. Dækkene skal passe til bilen

Man skal også huske at sikre sig, at dækkene passer til bilen i forhold til dens vægt og tophastighed, påpeger FDM.

"Hvis man fx handler online er det vigtigt, at man er opmærksom på, at dæktypen passer til ens bil. Det kan både være farligt og ulovligt, hvis man vælger de forkerte dæk," siger Jørgen Jørgensen.

Hvilke dæk, der passer til ens bil, kan man se i bilens instruktionsbog. Der findes også tabeller på nettet, der matcher biler og dæk.

5. Tjek dæktrykket

Det skal alligevel gøres en gang om måneden, anbefales det, så man kan lige så godt tjekke dæktrykket med det samme, når man har fået påmonteret et sæt nye dæk.

"Man kan ikke være sikker på, at dækforhandleren pumper dækkene rigtigt. Hos nogle hjulcentre virker det som om, de bare fylder rigeligt på ­ uden at tage hensyn til det optimale dæktryk," siger Jørgen Jørgensen.

6. Pak vinterdækkene forsvarligt væk

Før du drøner ud på de nye sommerdæk, så husk at gøre vinterdækkene rene og opbevar dem tørt og køligt - så har de det bedst.

"Dæk slides gradvist - meget mere end 8 år skal de ikke være, men hvis man har passset godt på dem, kan dæk godt holde i 8 år. Det gælder både sommer­ og vinterdæk," siger Jørgen Jørgensen.

Færdselsloven siger, at dækmønsteret skal være mindst 1,6 mm, men FDM anbefaler, at man skifter dækkene ud, når rillerne er 3 mm dybe.