Den største indsamling nogensinde

16x9

Danskerne hjalp; kongehuset bakkede op; musiklivet indspillede støttesang

Flodbølgekatastrofen i Sydøstasien 2. juledag 2004 fik danskerne til at yde det hidtil største bidrag til nødhjælp.

I alt har danskerne givet 312 mio. kr. til ofrene for tsunamien.

Af Eva Rymann Hansen

Billederne af ødelæggelserne i Asien gjorde indtryk verden over, også herhjemme. Alene i årets første uge fik de danske nødhjælpsorganisationer omtrent 200 mio. kr. ind til hjælpearbejdet.

TV 2 og DR gik sammen med fem store organisationer om en landsdækkende indsamling, og den danske underholdningsbranche bidrog med støttesinglen "Hvor Små Vi Er".

Stor vilje til at hjælpe
"På den ene side kan sådan en støttesingle hurtigt gå hen og blive en lidt selvsmagende oplevelse. På den anden side er jeg lige så rystet som resten af verden over de forfærdelige tv-billeder, der har brændt sig fast på nethinden. Jeg har flere venner, der var i Asien, da ulykken slog ned, så hvis jeg kan være med til at gøre en lille forskel, stiller jeg gerne op."

Sådan sagde den internationalt berømmede sangskriver Remee, da danske pladeselskabers brancheforening (IFPI) spurgte, om han ville komponere støttesangen.

En stor flok sangere, musikere og skuespillere mødte op, da indspilningen foregik i årets første uge. Og snart efter kunne det meste af befolkningen nynne med på "Hvor Små Vi Er".

Dronningen: Fornemt at tænke på andre
Også kongehuset bidrog - bl.a. med en donation på 100.000 kr. fra Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.

"Vi må allesammen gøre noget, og det er godt at vide, at der er nogle organisationer, der har stor erfaring i at hjælpe. Det er en stor glæde at vide, at mange danskere allerede er sendt ud eller er blevet derude for at hjælpe. Det er fornemt, når man selv står i en krisesituation at have tanke for andre. Det er ikke automatisk. Jeg er sikker på, at folk vil slutte op om indsamlingen - ikke kun i den akutte situation, men også på langt sigt," sagde dronning Margrethe dengang.

Forinden havde hun i sin nytårstale udtrykt sin støtte til ofrene for katastrofen.

Vand, mad, huse og langsigtet hjælp
Dansk Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp, Unicef, Red Barnet og Læger Uden Grænser stod for at administrere pengene fra såvel landsindsamlingen som støttepladen.

De fleste af pengene er brugt på den akutte nødhjælp og genopbygning, men små 100 mio. kr. er stadig tilbage. De skal bruges til genopbygning og mere langsigtet udviklingshjælp i de kommende år.

Det massive bidrag til nødhjælpsarbejdet betød også, at det lykkedes at afværge epidemier af f.eks. kolera, der ofte følger efter en katastrofe pga. forurenet vand.

Røde Kors oplyser, at pengene bl.a. er gået til:

  • At koordinere uddelingen af 18.000 ton nødhjælp.
  • At levere drikkevand til millioner af mennesker. Hver uge bliver 10 millioner liter rent vand produceret.
  • At bygge ca. 1.000 huse og iværksætte opbygning af yderligere 3.200 samt lægge planer for cirka 50.000 huse.
  • At uddele flere end 20.000 midlertidige huse, der kan bruges indtil de permanente er bygget færdige.
  • At træne 1.200 lokale borgere i at yde psykosocial støtte - alene i Indonesien.